Spring naar de content

Doe goed en adopteer een kameel

Eerst had je de revolutie in Egypte, toen een stop van de toeristenstroom en als gevolg daarvan lopen er nu tientallen verweesde kamelen rond in de Sinaï-woestijn van Egypte. Hun voedsel? Plastic uit de vuilnisbak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ja, u leest het goed, de kameel in Egypte is in gevaar. Bedoeïenen kunnen door gebrek aan inkomsten hun kamelen niet meer voederen en dus laten ze de beesten vrij. En tsja, in de woestijn valt weinig te kanen, dus sjokken de hongerige kamelen naar de dichtsbijzijnde dorpen om koppen in vuilnisbakken te steken. Zie hier enkele foto's:

[[image file="2011-08/schermafbeelding-2011-08-08-om-13.22.11.png" ]]

[[image file="2011-08/schermafbeelding-2011-08-08-om-13.23.25.png" ]]

De kenner had het wellicht al opgemerkt, het zijn dromedarissen die u hier ziet, maar in de volksmond heet elke dromedaris tegenwoordig 'een kameel', dus wij houden ons aan de gebruikelijke terminologie. Goed, terug naar de kern van de zaak: van al dat plastic worden de kamelen, niet geheel verrassend, een beetje ziek. Of zeg maar gerust: heel erg ziek. Daarnaast worden ze ook nog geregeld aangereden (in Egypte zijn ze van het harde scheuren) of drogen ze uit door watertekort. En dan krijg je dus...

[[image file="2011-08/schermafbeelding-2011-08-08-om-13.21.39.png" ]]

Juist, ja. Een dode kameel. Niet echt een smakelijk gezicht, over de geur (bij 40 graden) nog maar te zwijgen. Voor bedoeïnen zelf is het helemaal een ramp: die raken hun magere bron van inkomsten kwijt. Oké, het probleem is duidelijk. Wat kunnen we er aan doen? Grasrijke voedselpakketten sturen is geen optie, maar gelukkig is daar onze Arabisch prins op het paard, de redder in nood: de bedoeïen Rached.

[[image file="2011-08/schermafbeelding-2011-08-08-om-13.21.23.png" ]]

Dit is 'm.

Rached wil een project opzetten om al die hongerige, zieke, zwangere en kreupele kamelen te helpen zodat ze 'vervroegd op pensioen' kunnen of weer op krachten kunnen komen alvorens ze naar hun bedoeïnenfamilie terugkeren. Hij heeft een vallei op het oog die makkelijk aan beide kanten valt af te sluiten zodat de kamelen in het wild kunnen blijven leven en ook nog medisch te volgen zijn. Daarnaast wil Rached een speciaal soort hoog gras gaan kweken waar kamelen dol op zijn. Kortom: een paradijs voor onze bultruggen! 

Oh, en als het project eenmaal gestart is kunt u ook een 'kameeltje' adopteren, want die zullen na goede verzorging zeker geboren worden. Maar eerst is er geld nodig! Aangezien Rached (zoals gebruikelijk onder bedoeïenen) geen bankrekening heeft, neemt Angie Barth, die samen met Rached kameeltochten door de Sinaï organiseert, de financiële afwikkeling op zich. Lees hier hoe u geld kunt storten, zodat de kamelen straks weer gewoon kunnen lachen:

[[image file="2011-08/schermafbeelding-2011-08-08-om-13.55.41.png" ]]