Spring naar de content

Schultz: niks mis met de zichtbaarheid van de premier

Het zal u niet ontgaan zijn dat het al enkele weken rommelt rondom minister-president Mark Rutte. In juli wist de premier een voor Nederland gunstig onderhandelingsresultaat te behalen op de Eurotop over het reddingspakket voor Griekenland. Er zou in totaal 109 miljard euro naar de getormenteerde Grieken gaan, bijna de helft daarvan zou bij de banken vandaan komen. Niets bleek minder waar, Rutte zat er 50 miljard naast. Ook was er kritiek op de zichtbaarheid van de premier afgelopen weken. Volgens Infrastructuur-minister Melanie Schultz (VVD) is daar echter niets mis mee. “Daar hebben wij uitstekende vakministers voor, in dit geval Jan Kees de Jager.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Want wat zei Schultz vanmiddag in Rotterdam? “Daar hebben wij uitstekende vakministers voor, in dit geval Jan Kees de Jager.” Om daar aan toe te voegen dat een sterk kenmerk van het leiderschap van Rutte is dat hij veel ruimte laat aan zijn ministers. Aha, de blame game lijkt begonnen dus.

En dat is geen mooie start voor de premier. Sterker, het debat komende week over de kwestie in een van reces teruggeroepen Kamer is een vernedering voor Rutte. Wellicht een buts, het is in ieder geval zeker dat de wittebroodsweken nu definitief voorbij zijn.

Dat gaat nog een interessant debat worden, want de briefing die de ambtenaren van het ministerie van Financiën gisteren hebben gegeven aan de Kamer was alles behalve bevredigend voor de financieel woordvoerders van de fracties. Want los van de rekenfout speelt ook de kwestie dat De Jager voorafgaand aan de top heeft gezegd dat de bijdrage slechts 88 miljard euro zou bedragen. Maar de pijlen zullen zich richten op de Eerste Minister. “Rutte heeft gefaald,” zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Harde woorden van de SP’er. Naar verwachting zal ook de PVV vol op het orgel gaan, we kunnen nu al raden wat financieel woordvoerder Tony van Dijck zal zeggen: ‘We told you so.’ Nu ja, er zal geen kabinet om vallen. De PvdA en D66 houden genoeg van Europa om het gedoogvehikel in het zadel te laten zitten.

Hieronder Mark Rutte in betere tijden. “Het is een solide pakket.”