Spring naar de content

Gaza floreert. Een beetje

Willen Gretta Duisenberg cum suis de wereld doen geloven dat Gaza een openlucht-gevangenis danwel concentratiekamp is, een verslaggever van Assosociated Press trof een heel ander Gaza aan. De middenklasse floreert en er wordt druk gebouwd. Café’s, schoenenwinkels en winkelcentra schieten de grond uit. Een grote tegenstelling, tweederde van de bevolking moet de monden voeden met VN-hulp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De arme Palestijnen zijn dan ook teleurgesteld in Hamas, de terreurorganisatie die in 2006 dankzij democratische verkiezingen aan de macht kwam. De club is met name zichzelf aan het verrijken, de gewone Gazaan in de straat moet rondkomen van een paar dollar per dag. “Corruptie raakt ons niet,” zegt een Hamas-lid, de bevolking heeft daar verder geen boodschap aan. Zij rijden namelijk niet in een grote auto.

De economische opleving onstond toen Israël in 2007 meer goederen doorliet naar Gaza. De ruim 700 tunnels die eerst werden gebruikt voor voedsel en luxe-goederen dienen nu als pijplijnen vol cement en beton. Hierdoor is het mogelijk om winkelcentra te bouwen. Reden waarom de bouwwereld floreert. Terwijl Hamas zichzelf verrijkt staat de Gazaan met de pet langs de kant. Een kaartje voor het strand kost drie dollar: onbetaalbaar voor hen die een paar dollar per dag verdienen. Het hele artikel leest u hier.