Spring naar de content

Hef WNL maar op

Natuurlijk, je mag het verschrikkelijke televisie hebben gevonden. Een ex-pupil van Pim Fortuyn die op hoge toon halve en hele ‘linkse’ misstanden aan de kaak stelt; je moet er van houden. Veel mensen hadden vooral vanwege presentator Joost Eerdmans een hekel aan Uitgesproken WNL. Maar dankzij hem werd dat programma wel wat toenmalig Cultuur-minister Ronald Plasterk bedoelde toen hij WNL in het publieke bestel toeliet. Nu blijkt dat NOS-coryfee Eva Jinek en AT5-presentatrice Merel Westrik de nieuwe gezichten van WNL worden. Eerdmans verdwijnt kennelijk uit beeld. Dat roept de vraag op: waar blijft het onderscheidend vermogen van WNL?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De omroep, in 2009 opgericht door De Telegraaf, begon feitelijk al verkeerd, door Michiel Bicker Caarten aan te stellen als eerste hoofdredacteur annex presentator. De ex-baas van BNR Nieuwsradio acteerde wanhopig wel degelijk rechts genoeg te zijn, maar moest in interviews toegeven dat hij helemaal niks met een partij als de PVV had.

Bicker Caarten werd al snel gewipt. Er was, zo concludeerde men bij De Telegraaf terecht, een écht rechts gezicht nodig. Dat werd ex-LPF’er Eerdmans, die er, om in voetbaltermen te spreken, elke uitzending met gestrekt been inging. Al snel barstte de kritiek los: wat een a-journalistieke, naargeestig rechtse televisie! Kon zijn, maar het linkse Uitgesproken VARA van Jan Tromp was minstens even slecht.

En belangrijker: Uitgesproken WNL bediende een doelgroep die vóór de oprichting van WNL niet werd bediend: rechtse VVD’ers en PVV-stemmers.

Eindelijk waren de publieke netten dus duidelijk niet meer ‘drie keer de Volkskrant‘, zoals publieke omroep-baas Henk Hagoort – evenals Plasterk was hij een groot voorstander van de komst van WNL – het had omschreven.

Uitgesproken WNL verdwijnt. In het nieuwe tv-seizoen gaat WNL een dagelijks ochtendprogramma maken, gepresenteerd door Merel Westrik en Eva Jinek. Jinek krijgt daarnaast een talkshow op zondag. Eerdmans wordt in de persberichten van WNL nergens meer genoemd. Het bebrilde ex-Kamerlid is onbereikbaar voor commentaar. Zoiets mag veelzeggend heten.

De vlotte Amsterdamse Westrik wil na tien jaar AT5 logischerwijs hogerop. Ze had ongetwijfeld ook toegehapt als de KRO, de VARA of misschien nog wel liever de VPRO haar hadden benaderd.

En Jinek lichtte haar overstap naar WNL gisteren als volgt toe: “WNL biedt mij als presenterend journalist de kans om zowel een dagelijks nieuwsprogramma te presenteren, als een wekelijkse talkshow met ruimte voor gesprekken met spraakmakende mensen. Ik ga helpen om WNL mee vorm te geven.”

Geen woord over het ‘onmisbare rechtse geluid’ (of iets dergelijks) dat WNL laat horen.

WNL is, kortom, een omroep geworden als alle andere, en daar hebben we er al veel te veel van. De missie van Plasterk en Hagoort is mislukt. Hef dus maar op dat WNL.