Spring naar de content

Augustus was bloedigste én vredigste maand

Voor het Amerikaanse leger gaat de maand augustus de boeken in als de bloedigste maand sinds het begin van de oorlog in 2001. In totaal kwamen 67 soldaten om. Toch was er ook goed nieuws: in Irak is in dezelfde maand geen enkele Amerikaanse soldaat gesneuveld. Dat meldt de onafhankelijke website www.icasualties.org.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De cijfers geven een duidelijk beeld van de verschoven prioriteiten van het Amerikaanse leger. In Irak zijn nog ongeveer 47.000 soldaten gestationeerd die nauwelijks nog in gevechtssituaties betrokken raken. Ze houden zich vooral bezig met het opleiden van Irakese soldaten. Voor het einde van dit jaar zullen alle Amerikanen worden teruggetrokken uit het land.

In Afghanistan daarentegen loopt het aantal omgekomen Amerikanen rap op sinds president Obama in 2009 extra manschappen naar het land stuurde. Stierven er in 2010 in totaal 499 militairen, dit jaar is staat het dodental al op 308. Het hoge aantal is deze maand vooral te wijten aan de helikoptercrash op 6 augustus waar 30 militairen bij omkwamen. Een transporthelikopter werd in de provincie Wardak uit de lucht geschoten door troepen van de Taliban.

Door het stijgende dodental komt er steeds meer kritiek op de retoriek van Obama en zijn legertop dat de Taliban bijna is verslagen. Tijdens een toespraak in juni zei de president nog dat ‘het tij van de oorlog keerde’ en dat de doelstellingen grotendeels behaald waren. Insiders zoals luitenant-kolonel Tony Shaffer, auteur van het boek Operation Dark Heart, menen echter dat er een groot verschil bestaat tussen wat het Pentagon zegt en wat er in de Afghaanse straten gebeurt. “Er moet een groter besef komen voor wat het Pentagon propageert en wat de realiteit in Afghanistan is,” oordeelt Shaffer. Zijn controversiële boek werd niet voor niets gedeeltelijk gecensureerd door de Amerikaanse legertop.

Onderwerpen