Spring naar de content

‘Wolfsen haalde weer documenten door de shredder’

MET UPDATES – Dan heb je dus al de reputatie dat je paperassen met voor jou nare informatie laat verdwijnen. En dan doe je het dus wéér. Nu zou de Utrechtse burgemeester/shredder Aleid Wolfsen documenten over zijn optreden in de kwestie rondom het weggepeste homostel Ton Daalhuizen en Hans van Gemmert hebben laten vernietigen. Dat beweren de Utrechtse journalisten Wouter de Heus en Bart Lauret.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De twee wobden Wolfsen al in juni. Ze vroegen onder meer naar de conclusies van het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie uit 2009 over de ‘zaak Ton en Hans’.

“En daar gaat het mis,” schrijft de Utrechtse Internet Courant. “Burgemeester Wolfsen antwoordde op 26 augustus aan De Heus en Lauret dat de door hen opgevraagde documenten over 2009 niet meer beschikbaar zijn, omdat deze begin 2011 vernietigd werden. Terwijl in december 2010 al duidelijk was dat het weggepeste homostel een zogenaamde artikel 12 procedure bij de rechter wilden beginnen. Volgens de Archiefwet hadden de documenten daarop bewaard moeten blijven omdat deze de ‘rechtzoekende burgers’ Van Gemmert en Daalhuizen van dienst hadden kunnen zijn. Wolfsen is als voorzitter van de zogenaamde driehoek verantwoordelijk voor een adequate archivering van relevante documentatie.”

Een aantal Utrechtse oppositiepartijen (Van SP tot VVD) hebben de handen ineen geslagen en vanochtend schriftelijke vragen gesteld aan Wolfsen. Ze eisen voor vanmiddag 15.00 uur antwoord van de geplaagde burgemeester. Wordt vervolgd dus.

UPDATE, 12.17 uur – Op Twitter is zojuist een ludiek breng-oud-papier-naar-het-stadhuis-initiatief ontstaan. De bedenker, copywriter Jeroen Weghs: “Daar weet Wolfsen wel raad mee. Doet u mee?”
UPDATE, 16.21 uur – Wolfsen vraagt en krijgt een paar uur uitstel.

Onderwerpen