‘Wolfsen haalde weer documenten door de shredder’

niek stolker 8 sep 2011 Politiek

MET UPDATES – Dan heb je dus al de reputatie dat je paperassen met voor jou nare informatie laat verdwijnen. En dan doe je het dus wéér. Nu zou de Utrechtse burgemeester/shredder Aleid Wolfsen documenten over zijn optreden in de kwestie rondom het weggepeste homostel Ton Daalhuizen en Hans van Gemmert hebben laten vernietigen. Dat beweren de Utrechtse journalisten Wouter de Heus en Bart Lauret.

De twee wobden Wolfsen al in juni. Ze vroegen onder meer naar de conclusies van het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie uit 2009 over de ‘zaak Ton en Hans’.

“En daar gaat het mis,” schrijft de Utrechtse Internet Courant. “Burgemeester Wolfsen antwoordde op 26 augustus aan De Heus en Lauret dat de door hen opgevraagde documenten over 2009 niet meer beschikbaar zijn, omdat deze begin 2011 vernietigd werden. Terwijl in december 2010 al duidelijk was dat het weggepeste homostel een zogenaamde artikel 12 procedure bij de rechter wilden beginnen. Volgens de Archiefwet hadden de documenten daarop bewaard moeten blijven omdat deze de ‘rechtzoekende burgers’ Van Gemmert en Daalhuizen van dienst hadden kunnen zijn. Wolfsen is als voorzitter van de zogenaamde driehoek verantwoordelijk voor een adequate archivering van relevante documentatie.”

Een aantal Utrechtse oppositiepartijen (Van SP tot VVD) hebben de handen ineen geslagen en vanochtend schriftelijke vragen gesteld aan Wolfsen. Ze eisen voor vanmiddag 15.00 uur antwoord van de geplaagde burgemeester. Wordt vervolgd dus.

[[poll uid=534]]

UPDATE, 12.17 uur – Op Twitter is zojuist een ludiek breng-oud-papier-naar-het-stadhuis-initiatief ontstaan. De bedenker, copywriter Jeroen Weghs: “Daar weet Wolfsen wel raad mee. Doet u mee?”
UPDATE, 16.21 uur – Wolfsen vraagt en krijgt een paar uur uitstel.

Reageer op artikel:
‘Wolfsen haalde weer documenten door de shredder’
Sluiten