Spring naar de content

Weer VVD-senator in opspraak

De VVD ligt onder vuur. En dan hebben we het niet over de burgemeester die moeilijk deed over 2,10 euro. Naast Loek Hermans en Anne-Wil Duthler is er namelijk een derde liberale VVD-senator in opspraak. Jos van Rey, VVD-senator, Limburgs Statenlid én wethouder van Roermond, laadt in die laatste functie volgens dagblad de Stentor structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich. Van Rey is volgens de gedragscode van de gemeente Roermond té dikke vrienden met vastgoedman Piet van Pol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Roermond kent een gedragscode die bestuurders verbiedt mee te beslissen over zaken waarmee het belang van familie, vrienden en zakelijke partners gemoeid is. Van Rey heeft zich daar niet aan gehouden, blijkt uit onderzoek van de Stentor.

Van Rey, naast lid van de Eerste Kamer ook Statenlid, bezit privé en via een bv negentien vastgoedobjecten in Roermond. Daaronder een horecapand dat mede-eigendom is van het echtpaar Van Pol. Ook had de wethouder van 2003-2007 een aandeel van 30.000 euro in een vennootschap die economisch eigenaar was van winkelcentrum Roercenter en zeven andere winkels in Roermond.

Uit stukken blijkt dat wethouder en projectontwikkelaar samen internationale vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden van Oranje tijdens het WK en EK bezochten. Ook gingen ze samen op vakantie. Van Rey verbleef vanaf 2004 twaalf keer in de vakantievilla van Van Pol in het Franse St. Tropez. Het college wil niet zeggen of de wethouder daarvoor betaalde.

"Dat duidt op belangenverstrengeling", zegt hoogleraar Hans Nelen van de Universiteit Maastricht. "Met collegebesluiten die het winkelcentrum raakten, heeft hij automatisch zijn eigenbelang gediend. Als je ziet hoe dicht Van Rey en Van Pol elkaar naderen in de privésfeer, is dat vragen om problemen", meent de hoogleraar criminologie, die onderzoek deed naar ambtelijke corruptie.

Au, het dossier vindt u hier.

Onderwerpen