Spring naar de content

Anno 2011 is het bepaald achterlijk om je mening op een laken te verven en daarna groepsgewijs op de openbare weg te gaan lopen

In Helmond vond zaterdag een demonstratie plaats van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Er kwamen vijfentwintig mensen opdagen en de kosten die de gemeente Helmond moest maken om het evenement in goede banen te leiden bedroegen volgens Omroep Brabant ‘enkele tonnen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Diezelfde zaterdag werd ook in Amsterdam gedemonstreerd: tegen het vorig jaar afgekondigde kraakverbod. Ook bij deze demonstratie was de opkomst nihil. Over de kosten zijn geen officiële mededelingen gedaan, maar rekent u maar weer op enkele tonnen.

Zijn dat, in tijden van crisis, verantwoorde uitgaven? Nee, natuurlijk niet. Bovendien: het is heel fijn dat ze bij de NVU en de kraakbeweging een mening hebben, maar anno 2011 is het bepaald achterlijk om die mening op een laken te verven en daarna groepsgewijs op de openbare weg te gaan lopen. Dat zijn methoden van ver vóór de uitvinding van de drukpers, de radio, de televisie en het internet.

Zou het om die reden niet eens tijd worden om de demonstratievrijheid op te schorten? Het scheelt een hoop geld en het grondrecht om je mening uit te dragen kan ook floreren zónder spandoeken, optochten en verkeersopstoppingen.