Spring naar de content

Pizzaman Herman Cain opeens kanshebber voor Republikeinse nominatie

Negen procent inkomensbelasting, negen procent winstbelasting voor bedrijven en negen procent BTW. Zo wil de Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain het Amerikaanse belastingsysteem herstructureren. Cains zogenaamde 9-9-9-mantra is simpel, maar erg effectief, want in de peilingen deelt de CEO van Godfather Pizza de koppositie met Mitt Romney, en laat hij Rick Perry en de overige kandidaten achter zich.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Cains 9-9-9 plan zorgt voor lagere belastingen voor rijke Amerikanen en bedrijven. Om toch evenveel dollars in de staatskas te krijgen laat ‘Black Walnut‘ Cain vooral de midden- en arbeidersklasse extra belasting betalen.

Het 9-9-9 plan werd tijdens het Bloomberg News/Washington Post-debat van dinsdagavond enkele keren aangevallen door andere kandidaten, maar geen enkele keer inhoudelijk. Jon Huntsman merkte op dat het plan van Cain klinkt alsof het de prijs van een pizza is, waarop Cain uitlegde dat het is ontworpen door een onbeduidende financieel adviseur uit Cleveland, Ohio. Michele Bachmann zag in de 9-9-9 het omgekeerde en demonische getal 666. “The devil is in the details,” aldus Bachmann.

Cain zelf viel vervolgens de complexiteit van het 59-punten tellende plan van Mitt Romney aan. Romney’s antwoord was sterk: “Simpele antwoorden zijn handig, maar vaak niet adequaat.”

In alweer het zevende Republikeinse debat liet naast Herman Cain vooral Mitt Romney zien waarom hij op dit moment de grootste kans maakt op de Republikeinse nominatie. Romney werd in het debat voortdurend aangevallen door de overige kandidaten, maar pareerde die opvallend eenvoudig. In een onoverzichtelijke, voortdurend verassende campagne die elke maand volgens Sarah Palin wel een ‘flavor of the month‘ kent, is Romney de enige die zich staande houdt. De strijd duurt nog enkele maanden voort, maar als hij zo constant blijft, staat niemand hem in de weg om over pakweg een jaar Barack Obama uit te dagen voor het presidentschap. Hij moet dan niet aansturen op een handelsoorlog met China, zoals hij in dit laatste debat eventjes wel leek te doen.

Onderwerpen