Spring naar de content

Sander Lantinga

Sander Lantinga (Berkhout, 1976) is programmamaker bij BNN en is elke werkdag op 3FM te horen met collega Coen Swijnenberg in de Coen en Sander Show.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik heb altijd zin in het leven en ben meestal vrolijk. Die positieve instelling heb ik nu eenmaal. Ik merk wel dat ik nu een beetje vermoeid ben. Ik slaap regelmatig te weinig. Dan drink ik toch nog even een biertje en voor ik het weet, is het half twee.

Wie zijn uw helden?

Mensen die vernieuwend geweest zijn op hun vakgebied, zoals Charlie Chaplin, Groucho Marx, Michael Jordan en Willem Ruis. Ik hou ook van underdogs: Ringo is mijn favoriete Beatle.

Aan wie ergert u zich?

Aan langzame mensen. Vooral op straat, op de roltrap of in de supermarkt. Door in de weg te lopen leggen ze mij hun trage tempo op. Behalve binnensmonds vloeken doe ik daar verder niets aan. Als vrienden uit luiigheid veel te laat op onze afspraak komen, vind ik dat ook bijzonder irritant.

Lijkt u op uw moeder?

Ze is overleden toen ik zestien was. Tot die tijd was ik vooral druk met voetballen, basketballen en hutten bouwen. Zij was gewoon mijn moeder, een vanzelfsprekendheid. Ik was te jong om haar echt als mens te leren kennen, maar qua uiterlijk lijken we erg op elkaar.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik mijn enthousiasme en energie verlies. Ik hoop niet dat ik ooit een grijze muis word die de dingen maar aankijkt en te veel relativeert.

Wat zijn uw dagdromen?

Een jaar lang niksen. Tijdens mijn studententijd had ik eens zo'n periode. Wakker worden en denken: wat zal ik vandaag eens doen? Vervolgens ga je in je onderbroek op de bank zitten, kopje koffie erbij. Drie uur later zit je er nog en halverwege de middag schenk je eens een glas wijn in. Maar misschien romantiseer ik het te veel. Het gaat na twee weken vast vervelen.


Bidt u weleens?

Nooit. Zonde van mijn tijd. Ik ben atheïst.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ik ben als puber eens uit mijn lichaam getreden. Het leek vijf seconden lang of ik in de boom zat en neerkeek op mijn vriendjes die rond ons kampvuur zaten. Ik was toen wel stoned, maar toch.

Bent u aantrekkelijk?

Ik ben tien kilo te zwaar, ik heb scheve tanden en een totaal asymmetrisch hoofd. Ik compenseer dat met mijn bruisende karakter.

Bent u monogaam?

Zeker. Vreemdgaan zou ik niet aan mezelf kunnen verkopen.

Waar schaamt u zich voor?

Ik heb vroeger veel gepest. Zo was er een jongetje wiens ouders het niet breed hadden. Hij droeg altijd tweedehands kleren van zijn broer. Toen hij opeens met splinternieuwe sportschoenen op school kwam, hebben wij die afgepakt en ingesmeerd met jam. Nu vind ik dat schandalig.

Wat is uw definitie van geluk?

Als alles wat je wilt en liefhebt op hetzelfde moment en op dezelfde plek samenkomt.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Vorige maand op mijn bruiloft in Italië, toen ik Tessel voor het eerst in haar bruidsjurk zag.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw, Tessel.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik hou van een biertje, maar ik drink er te snel nog een kleine wodka of een Jägermeister bij. En dan nog eentje. Ook al is het maandagavond.

Hoe moedig bent u?

Voor BNN-programma's heb ik veel gedaan, zoals basejumpen of streaken tijdens een kwartfinale op Wimbledon. Maar ik kick daar niet op en slaap de nachten ervoor superslecht. Ik ben gewoon te laf om 'nee' te zeggen als ik eenmaal in Londen sta met een camerateam, regisseur en redactieleden die allemaal op mij rekenen.


Wanneer was u het gelukkigst?

Sinds vier jaar woon ik in de leukste buurt van Amsterdam, ben ik met de leukste vrouw samen en maak ik de Coen en Sander Show. Daarmee prijs ik mezelf zo gelukkig dat het bijna saai wordt.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Ik heb Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band op lp. Daar zit een blad met tekeningen bij van een snorretje, buttons en poppetjes die je uit kunt knippen. Iedereen heeft dat destijds gedaan. Die van mij is nog intact en dat schijnt best wat waard te zijn.

Hoe ontspant u zich?

Door te sporten, daarna lekker douchen en vervolgens op de bank liggen zappen met een biertje erbij.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik dankzij een enorme eindsprint mijn havodiploma heb gehaald en dat ik met Coen in 2008 de Televizier Radio-ring heb gewonnen.

Wat is uw grootste mislukking?

In het zicht van de finish ben ik gestopt met mijn studie journalistiek. Ik werkte al bij MTV en moest eigenlijk alleen het vak Spaans nog halen. Zonde.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Afgezien van het pesten op school? Misschien heb ik mensen beledigd door privé of op de radio dingen te roepen. Er komt een hoop onzin uit mijn mond, dus mensen moeten vooral niet alles te serieus nemen.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Een oude huisgenoot tijdens mijn studie in Zwolle. Ik heb nog nooit zo'n manipulatief persoon meegemaakt. Toen hij verhuisde, is er een fles champagne opengegaan.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door vooral lekker 24 uur per dag in je bed te blijven liggen.


Wat is uw devies?

Ik loop mijn eigen weg en wie wil meelopen, is welkom.