Spring naar de content

Tofik Dibi over Mauro & het ‘stelletje racisten’: ‘Met sommige PVV’ers kan ik prima door één deur’

Immigratieminister Gerd Leers wil de Angolese asielzoeker Mauro Manuel uitzetten. De Tweede Kamer gaat er morgen over in debat. Een gesprek met GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi. Plus: waarom noemde hij de PVV gisteren een ‘stelletje racisten’? “Soms moet je het beestje bij de naam noemen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Wat wordt uw inzet morgen?
“We gaan een motie indienen om Mauro hier te houden. Daarnaast wil ik dat er wat gebeurt voor die andere Mauro’s. Gelijksoortige gevallen moet je hetzelfde behandelen. Ik begrijp nu van maatschappelijke organisaties dat er vijf of tien van die gevallen zijn. Dan heb ik het over de minderjarige pleegkinderen. De voorgestelde wet van de ChristenUnie en de PvdA – die wij gaan steunen – gaat over 800 gevallen. Dat zijn dus minderjarige kinderen met en zonder ouders die hier inmiddels geworteld zijn. Waar hebben we het nou over? Het is dus niet zo dat het in de duizenden asielzoekers gaat lopen.”

Ingewikkeld, het Afghaanse meisje Sahar valt dus onder een andere regeling?
“Klopt. Daarom is die wet ook broodnodig. We zijn nu de hele tijd pleisters aan het plakken. Het is nu echt tijd voor een goede regeling. Het beleid zoals het nu is deugt niet.”

 Het begint op deze manier te lijken op koehandel met kinderen.
“Inderdaad, het worden kinderen met een prijs op hun hoofd. Het gaat tussen Gerd en Geert, het is een politiek spel geworden. Leers zit voortdurend in spagaat, het gaat in dit geval tussen het CDA en de PVV. Laten we het nou gewoon goed oplossen, één heldere duidelijke regeling.”   

De PVV stelde vanmorgen in een persbericht dat ze ‘tevreden’ zijn dat Mauro wordt uitgezet.
“Niet te bevatten dat iemand, al is hij voor streng immigratiebeleid, tevreden kan zijn over een gezin dat uit elkaar gerukt wordt.”

U noemde de PVV gisteren in een tweet een ‘stelletje racisten’ naar aanleiding van een kort debat dat u had met Joram van Klaveren.
“Klopt, maar ik heb dat woord niet gebruikt als scheldwoord. Het was een feitelijke constatering. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. Soms moet je het beestje bij de naam noemen. Het voelt ongemakkelijk om zoiets te moeten zeggen maar ik wil wel dat ze weten dat ik er zo insta. Ik haat het om dat woord slordig te gebruiken. Nu was het nodig.”

Dat gaat lekker tussen u en de PVV.
“Er zit veel verschil tussen de PVV-Kamerleden onderling heb ik gemerkt. Ik kan bijvoorbeeld met Hero Brinkman, André Elissen en Dion Graus prima door één deur. Een tijdje terug zat ik in een programma met Graus. Dat werd een verhit debat maar toen de camera’s uit waren ontstond er een écht debat. Achter de schermen zie je dat vaker met PVV’ers, dan heb je opeens een gewoon gesprek.”

U bent aanhanger van een fascistoïde ideologie, meneer Dibi. Althans, als ik Geert Wilders mag geloven.
“Ja, ik heb het gehoord inderdaad. Hij doet maar. Ik ga de PVV niet in de ban doen, ik pleit niet voor een cordon sanitaire. Vandaag heb ik weer een debat met de PVV over de jeugdzorg. Dan kan ik soms goed zaken met ze doen. Een fel debat met de PVV is onvermijdelijk als het maar vreedzaam en inhoudelijk blijft.”