Spring naar de content

Raar debuut

Nestvlieders is het eerste boek van Merijn de Boer, en het is misschien wel het raarste debuut van het jaar. Niet qua vorm: de verhalen (twee lange, twee kortere) worden min of meer lineair verteld, en De Boers zinnen zijn helder en toegankelijk. Net als de verhalen zelf trouwens. Het rare zit 'm ook niet in het werkelijkheidsgehalte: er komen geen dingen in voor die in het echte leven niet voor zouden kunnen komen. Het zit 'm vooral in de personages, en de situaties waarin ze zichzelf brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op het eerste gezicht zijn de hoofdpersonen redelijk normaal, weinig op aan te merken. Maar dan ook alleen op het eerste gezicht. Elke blik onder de oppervlakte laat gestoorde observaties zien, bepaald niet alledaagse obsessies.

Die nauwelijks verborgen krankzinnigheid komt misschien wel het duidelijkst naar voren in het verhaal 'Balthasar Tak', het beste uit de bundel. De titelheld lijkt redelijk netjes, maar wie iets beter kijkt, ziet een verzameling van hoofdroos, schimmels en verrotting. Zijn lijf is een museum van ranzigheden. En met zijn geest is het niet veel beter gesteld. Balthasar is vrij indolent, hij kan bijna niks, lijkt nergens echt door gedreven, maar toch onderneemt hij een grote reis, want ja, je moet toch wat - al komt hij daar ook snel van terug. Van zijn smerigheid is hij zich nauwelijks bewust: "In al zijn sokken zitten gaten. Dat vindt hij zelf geen enkel bezwaar. Het stemt hem zelfs tevreden dat ze ondanks hun gebreken na al die jaren zijn blijven functioneren."

Alle personages en verhalen zijn vreemd, maar nergens doet het geforceerd aan. De Boer heeft een bijzonder gevoel voor humor: subtiel, onnadrukkelijk, raar maar niet absurd. Nestvlieders verscheen in september. Het is een debuut dat veel aandacht verdient, veel meer dan het tot nu toe heeft gekregen.

Merijn de Boer: Nestvlieders. Meulenhoff, €17,95. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.

Bonita Avenue (1) - Peter Buwalda

Aleph (2) - Paulo Coelho

De verdovers (-) - Anna Enquist

Drie is te veel (3) - Jill Mansell

Het stille meisje (4) - Tess Gerritsen

De 100-jarige man die uit raam klom en verdween (6) - Jonas Jonasson


Voor ik ga slapen (7) - S.J. Watson

In mijn dromen (re) -Simone van der Vlugt

Het negende schrift van Maya (5) - Isabel Allende

De stiefmoeder (10) - Renate Dorrestein

Tussen haakjes de klassering van vorige week. Deze fictietoptien is samengesteld op basis van de verkopen bij AKO.