Spring naar de content

Spaink: Pink Ribbon gaf nul euro uit aan onderzoek

Zoals u wellicht heeft meegekregen ligt Pink Ribbon onder vuur. De organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar borstkanker blijkt volgens Nieuwsuur niets met dat geld te doen. De afgelopen jaren werd 16 miljoen euro opgehaald, daarvan werd 288.000 euro daadwerkelijk aangewend voor onderzoek. De immer kritische publiciste Karin Spaink pakte haar rekenmachine erbij en kwam tot een schokkende conclusie: Pink Ribbon heeft 0,0 euro uitgegeven aan onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het verhaal in een notendop: Pink Ribbon stelt dat ze 15 procent van haar gelden aanwendt voor onderzoek. Dat lijkt te kloppen, uit de jaarverslagen haalde Spaink dat er 3 miljoen euro is uitgekeerd ten behoeve van onderzoek. Maar nu komt het: dat geld is helemaal niet ingezameld door Pink Ribbon maar door KWF en A sister’s hope.

Het is zogenaamd geoormerkt geld, beide organisaties zamelden het geld in voor Pink Ribbon op voorwaarde dat het aan onderzoek besteed zou worden. En zulks gebeurde, Pink Ribbon sluisde de drie miljoen euro door. Bizar detail, eigenlijk was er 3,1 miljoen euro opgehaald, er ligt dus een tonnetje te verstoffen op de goedgevulde bankrekening van Pink Ribbon.

Enfin, meten is weten dacht Spaink. De kille conclusie is dat Pink Ribbon aan kankeronderzoek niets heeft besteed. Het laatste woord is aan Spaink zelf: “Mocht u denken dat Pink Ribbbon dat geld achterhoudt als broodnodige financiële buffer: hun huidige reserve beslaat zo’n 7 miljoen. Allemaal ingezameld en nooit uitgegeven.”