Spring naar de content

Haagse spelletjes: bezuinigingen minder urgent dan verwacht?

RTL Nieuws meldde eerder deze maand dat het Kabinet komend voorjaar vier miljard euro extra moet bezuinigen. Frits Wester speculeerde zelfs op mogelijk nieuwe verkiezingen. Het Kabinet huldde zich vervolgens in stilzwijgen, vanmorgen -elf dagen later- stelde minister van Financiën Jan Kees de Jager het volk gerust: extra bezuinigingen zijn pas nodig in 2013. Daar was echter wel een ontketende Geert Wilders voor nodig. Plus: vijf politieke tweetlessen voor Job Cohen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

VVD en CDA hadden al werkgroepen ingesteld, het Regeerakkoord moest opengebroken worden en de hypotheekrenteaftrek zou onder vuur komen te liggen. Maar ondertussen hield Rutte zijn mond stijf dicht. Iets wat vaker waarneembaar is tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Vorige week wilde Rutte er pas iets over kwijt, nota bene tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië. ‘We zien het wel’, leek het adagium te luiden. En vandaag dus toch een wat meer concrete De Jager bij BNR. “In 2012 zitten we nog redelijk veilig, daarna wordt het moeilijker als de economische situatie zo zorgwekkend blijft.”

De enige die nog een beetje plezier in het Haagse lijkt te hebben is Geert Wilders. Zei hij al eerder dat de vier miljard euro maar bij het potje Ontwikkelingssamenwerking weggehaald moet worden, gisteren gaf hij Henk Bleker er nog even extra van langs met zijn digitale karwats. “Laat Bleker ‘zijn streep maar trekken’ dan blijven er van de tien zetels nog een stuk of vier over,” aldus Wilders, vermoedelijk met sardonisch genoegen. De vraag is nu of De Jager bewust de bal even stillegt om het broze gedoogvehikel -en dus het zieltogende CDA- uit de wind te houden.

Enfin, afwachten dus. Dit jaar nog komt het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers over de stand van de economie en met name over de toename van het begrotingstekort. Wanneer het tekort met meer dan één procent oploopt is de afspraak dat er maatregelen moeten worden genomen.

Enfin, voor de oppositie is het slecht nieuws dat de eventuele crisis nu bezworen is omdat er natuurlijk wel wat wisselgeld te behalen viel dankzij de dwarsliggende Wilders. Wat ons brengt op Job Cohen. Gaan de tweets van Geert Wilders en Maxime Verhagen als zoete broodjes over de toonbank, bij Job Cohen loopt dat nog niet zo soepel. Niemand van de media pikte zijn tweet van gisteren op. “Waar is Rutte?” Hoor wie het zegt, moet De Volkskrant gedacht hebben. De krant zette daarom vijf ‘politieke tweetlessen’ voor Cohen op papier. “Ook in 140 tekens is nieuws te maken, daar is geen uitgebreid genuanceerd betoog voor nodig. Liever niet zelfs.”