Spring naar de content

Youp heeft geen zin in demonstreren

Twitter ontplofte dit weekeinde bijkans nadat de zaterdagse NRC-column van Youp van ‘t Hek online stond. Onderwerp was Jossef, een 9-jarig jongetje uit Eritrea dat op het punt staat teruggestuurd te worden. Van ‘t Hek concludeerde dat ‘we een heel naar rechts en benauwd landje geworden zijn‘. Sommigen beschouwen de column van Van ‘t Hek als een oproep om de straat op te gaan. Zelf heeft de cabaretier er geen zin in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Sp!ts-columnist Jan Dijkgraaf kwam vanmorgen in zijn column met een concreet voorstel: zondag 25 december zou de dag moeten zijn om met 1,5 miljoen medestanders ‘op de bres voor de onschuldige Nedernegertjes’ te gaan staan. Oftewel: “Ouderwets Den Haag plat leggen met een demonstratie van in dit land nooit vertoonde omvang.” Inderdaad, dat is Eerste Kerstdag. Iedereen is dan vrij, aanvang 14:00 uur.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling benaderde Van ‘t Hek (via Femke Halsema overigens) dit weekeinde om een fysieke demonstratie voor het lot van de jonge knaap wat meer handen en voeten te geven. Maar Van ‘t Hek heeft er geen zin an. Hij vindt het welliswaar hoog tijd voor actie, maar voert die liever via theater en krant. Mede omdat hij bang is dat het grote publiek qua actievoeren een beetje ‘Youpmoe’ geworden zou kunnen zijn.

“En nu is het maandag, is dat kleine sprankje momentum van afgelopen weekend verdwenen, en gaat het leven in hard en harteloos Nederland weer gewoon zijn eigen angstige gang,” concludeert Schilling mistroostig in de Volkskrant. Youp heeft geen zin, het voorstel van Dijkgraaf voor de 25ste december komt ook nog niet echt van de grond. Femke Halsema gaat het nu proberen. “Wat gaan we nu doen?” vraagt ze zich af. We zijn benieuwd.