Spring naar de content

Rechtszaak Srebrenica-slachtoffers na HP/De Tijd artikel

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

“We willen dat de volledige waarheid over de massamoord eindelijk openbaar wordt gemaakt,” zei Mesud Mustafic, voorzitter van de stichting voor overlevenden van Srebrenica ‘Drina Wave’ tegen Balkan Insight. Deze website bracht het verhaal over het verdwenen massagraf na HP/De Tijd in de balkan uit.

Naar schatting zijn meer dan 8000 moslims tijdens de genocide in Srebrenica in 1995 om het leven gekomen. Het Bosnisch-Serviche leger onder leiding van Ratko Mladic voerde de moorden uit. De Nederlandse troepen die daar in de buurt gelegerd waren zouden de veiligheid in de buurt garanderen.

Mustafic: “Internationale en nationale rechtbanken hebben beslist dat het Bosnisch-Serviche leger de moorden uitvoerden, maar we houden de Nederlanders verantwoordelijk, niet alleen omdat ze niets deden om de massamoord te voorkomen, maar ook voor het participeren in het uitvoeren van genocide.”

UPDATE: Reactie Ministerie van Defensie via de woordvoerder: “We wisten hier nog niets vanaf. De aanklacht is nog niet bij ons binnengekomen. Die zien we tegemoet en daarna bekijken we wat we daarvan vinden.”