Spring naar de content

Gedoogcrisis: ‘Rutte kan PVV inwisselen voor de PvdA’

Geert Wilders zet de boel weer eens op scherp. Handen af van de hypotheekrenteaftrek of anders nieuwe verkiezingen. Los van het feit of Wilders überhaupt kan bepalen of er nieuwe verkiezingen komen (neen) zijn ze wellicht niet eens nodig. Het Reformatorisch Dagblad schetste vorige week een alternatief scenario: de PVV inwisselen voor de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eerst de rol van de PVV. Het lijkt er op dat Geert Wilders vooral gedreven wordt door zetels. “Geert Wilders wordt al boos als zijn aansteker leeg is,” schreef Volkskrant-columnist Bert Brussen eens. Maar van zetels wordt de blonde politicus blij. Politicoloog en publicist Gerard Drosterij zegt daarover in het Reformatorisch Dagblad: “De man handelt niet vanuit principes, maar puur vanuit de strategische visie om het aantal PVV-zetels te maximaliseren.” Om te vervolgen: “Wilders heeft geen principes. De stekker eruit trekken omdat ‘iets’ hem te ver gaat, doet hij niet.”

Binnen de PvdA-fractie wordt verschillend gedacht over nieuwe verkiezingen. Pierre ‘de koukleum’ Heijnen ziet dat wel zitten, Diederik Samsom vindt het dreigement van Wilders niet meer dan slaapverwekkend. Het is nog maar de vraag of de PvdA op verkiezingen zit te wachten. Dat zou betekenen dat ze met Job Cohen de verkiezingen in moet gaan, maar de PvdA-leider wekt op zijn minst een vleugellamme indruk. Afgaande op de peilingen zou de PvdA bij nieuwe verkiezingen alleen maar verder wegzakken. Met het CDA is het al helemaal hopeloos. Toch is er nog een optie: de PVV inwisselen voor de PvdA en geen nieuwe verkiezingen.

De suggestie komt van de Rotterdamse politicoloog Rinus van Schendelen. “Die werkwijze is voor veel partijen voordelig,” zegt hij tegen het Reformatorisch Dagblad. “Ga maar na. We zien het toch niet gebeuren dat Rutte iedere keer met de pet in de hand langs moet bij D66, GroenLinks en ChristenUnie, een trio dat sowieso niet makkelijk met elkaar door één deur kan? Als VVD en CDA een akkoord, zeg maar: een nieuw regeerakkoord, kunnen sluiten met de PvdA, hebben ze in één klap dertig zetels binnen en zijn ze meteen verlost van het probleem dat ze in de Senaat nu geen meerderheid hebben.”

De vraag is natuurlijk of premier Rutte bereid is om over zijn trots heen te stappen. “Dit wordt een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt,” zei Rutte in de aanloop van de vorming van het gedoogvehikel. Dat wordt natuurlijk wat minder als je de PVV voor de PvdA inruilt. Aan de andere kant, met 82 zetels wordt de kans dat Rutte 2.0 de rit uitzet wel veel groter.

Rest de vraag wat het Geert Wilders oplevert, bij een eventuele breuk komt hij weer aan de zijlijn te staan; geen wekelijks overleg op het Torentje met de gedoogpartners. Van Schendelen maakt zich daar geen zorgen over: “Dat geloof ik niet. Het is waar, als de zaak breekt, komt hij aan de zijlijn te staan. Maar dan gaat hij toch weer lekker verder met zijn permanente campagne? Nee, maak je over hem geen zorgen. Die vermaakt zich wel.” Het hele verhaal in het Reformatorisch Dagblad leest u hier. “Een nationaal crisiskabinet. Dat klinkt stukken beter dan middenkabinet.”

Rest ons nog te melden: het gaat slechts om een tweet van Geert Wilders. Niets meer en niets minder. Politiek wordt gemaakt in de Nationale Vergaderzaal en het Torentje. Nergens anders. Vooralsnog is het dus gewoon kerstreces. Met Geert Wilders op de voorpagina’s, dat wel.