Spring naar de content

Hype rond Gingrich alweer voorbij, Santorum plots in spotlight

In het circus van de Republikeinse voorverkiezingen is het elke week raak: de wispelturige peilingen laten een nieuwe lieveling zien die vervolgens door de journaille wordt uitgeplozen en uitgekotst. Trump, Bachmann, Perry, Cain en Paul hebben hun moment of fame gehad. Nu, slechts een week voor de eerste stemming, traditioneel in de staat Iowa, zakt ook Gingrich ver weg in de peilingen en komt Santorum als voornaamste uitdager van Romney uit de bus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Juist, Rick Santorum, die man van het vervelende Google-probleem. Net als Paul, Gingrich, Perry en Bachmann niet te beroerd de extreem conservatieve maar invloedrijke rechtervleugel van de partij te pleasen met uitspraken over homo’s, illegale Mexicanen en Obama’s economisch beleid. Eigenlijk is Santorum de zoveelste versie van de ideale presidentskandidaat van de Tea Party. Met hun diepgewortelde wantrouwen jegens Mitt Romney proberen de Tea Party-aanhangers met steeds weer een nieuwe stroman kiezers van de constante koploper Romney af te snoepen. Dit lukt vaak maar half, en vooral kortstondig.

De staat Iowa is zoals gezegd het toneel voor de eerste voorverkiezingen. Kandidaten besteedden afgelopen jaar al relatief veel tijd en geld in de staat in het midwesten, maar deze laatste campagneweek zijn ze werkelijk in elke uithoek van Iowa te vinden. Santorum is daarin de fanatiekste kandidaat: hij bezocht alle 99 counties en had sinds juni dit jaar ontmoetingen in 249 plaatsen.