Spring naar de content

Jeremy Clarkson voor zoveelste keer in problemen

Opnieuw heeft TopGear-presentator Jeremy Clarkson zich in de nesten gewerkt. Na eerder gedane uitspraken over Chinezen en Mexicanen, moesten in de kerstspecial van het autoprogramma de Indiërs het onderspit delven. Het Indiase consulaat eist nu een verontschuldiging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Voor de kerstaflevering trok Clarkson met zijn twee co-presentatoren door India. Hij had een ingebouwd toilet in zijn auto, omdat naar eigen zeggen ‘iedereen in het land diarree krijgt’. Ook trok hij zijn broek voor de ogen van Indiase notabelen uit om te laten zien hoe een broekenpers werkt. Verder hingen de presentatoren spandoeken aan treinen met daarop beledigende teksten. De BBC heeft ‘slechts’ 23 klachten gehad, maar Indiase diplomaten hebben naar eigen zeggen honderden boze reacties ontvangen. De kwestie ligt helemaal gevoelig, omdat de Britse premier Cameron aan het begin van de kerstaflevering te zien is. Hij zwaait Clarkson en zijn mede-presentatoren uit met de woorden ‘uit de buurt van India te blijven’.

In de afgelopen paar maanden kwamen Clarkson en consorten al vaker in het nieuws vanwege opruiende uitspraken en acties. Zo omschreef Clarkson in zijn column voor de Britse krant The Sun mensen die voor de trein springen egoïstisch. Hij verwees hierbij naar de traumatische ervaring voor de treinbestuurder en de vertragingen in het treinverkeer die zo’n actie oplevert.

Diezelfde week kreeg de TopGear-presentator opnieuw de aandacht in de media na zijn uitspraak in een televisie-interview dat stakende ambtenaren voor de ogen van hun familie zouden moeten worden doodgeschoten. Hij vervolgde zijn verhaal met het argument dat de ambtenaren gegarandeerde pensioenen hebben, terwijl de rest moet werken voor zijn geld.

<iframe width=”470″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/W9jwCER4Sw0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Richard Hammonds uitspraak dat Mexicanen lui zijn deed nogal wat stof opwaaien en leidde tot excuses van de BBC. Clarkson ging hier in een van zijn columns later verder op in, waar kritiek op kwam. Ook zijn ‘grapje’ over het hebben van kanker werd hem niet in dank afgenomen. Elektrische wagens die volgens de fabrikanten onterecht in TopGear negatief zijn besproken, zijn tot twee keer toe al reden geweest voor een relletje. Zowel de auto’s van Tesla als Nissan hielden er volgens de presentatoren te snel mee op. Beide autofabrikanten claimen dat er meer elektriciteit in de geteste auto’s zat dan werd laten zien in het programma.

Onderwerpen