De Duitse huisvrouw sterft uit

irene de zwaan 2 feb 2012 Politiek

Het is een wereldwijd fenomeen, maar in het carrièregerichte Duitsland nét iets zichtbaarder dan elders: de huisvrouw sterft uit. Nog maar een tiende van de Duitse vrouwen is financieel volledig afhankelijk van haar partner. Meer dan tachtig procent verdient haar eigen geld, en 54,5 procent van alle vrouwen kan zich helemaal zelf bedruipen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Duitse Postbank is uitgevoerd, en door BILD is gepubliceerd. De Duitse feministen hoeven hun strijd voor emancipatie nog niet te staken: slechts 1,1 procent van de Duitse mannen is financieel van zijn vrouw afhankelijk. Mannen verdienen ook nog altijd meer dan vrouwen voor hetzelfde werk.

Ook Nederland telt steeds minder huisvrouwen. In de afgelopen tien jaar is het aantal gehalveerd: van 755.000  naar 318.000 huisvrouwen in 2011. De arbeidsdeelname van vrouwen, zo blijkt uit de Emancipatiemonitor van het CBS uit 2010, groeide van 54 procent in 2005 naar 60 procent in 2010. Het percentage vrouwen dat zichzelf financieel kan bedruipen lag dat jaar op 48 procent.

Reageer op artikel:
De Duitse huisvrouw sterft uit
Sluiten