Spring naar de content

Trainingsmissie: waarom is het zo stil rondom operatie Flintlock?

Wil de politiemissie in Kunduz nog weleens leiden tot een debat of twee, met Operation Flintlock ligt dat anders. Dertig Nederlandse commando’s en mariniers trainen Afrikaanse soldaten in de Sahel. De veiligheidssituatie is aantoonbaar verslechterd, Defensieminister Hans Hillen (CDA) houdt zich vooralsnog stil. D66 en de SP willen opheldering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

“Is de veiligheid van de militairen nog gegarandeerd gezien de burgeroorlog en kunnen we nog spreken van een trainingsmissie?” vraagt D66-Kamerlid Wasilla Hachchi zich af in het Algemeen Dagblad.  De training van dertig Nederlandse mariniers en commando’s in Noord-Mali is afgeblazen. Vanwege de terreurdreiging en bloedige burgeroorlog verplaatst de Malinese regering de trainingslocatie dichter naar de hoofdstad.

De trainingsmissie maakt onderdeel uit van de Amerikaans terreuroefening Flintlock die al sinds 2007 loopt. De Nederlandse militairen zijn nu in Burkina Faso en Senegal om de Afrikaanse collega’s te trainen voor de eindoefening in Mali van 22 februari tot en met 24 maart. Mali is een levensgevaarlijk land; een ontvoerde Nederlander is nog altijd spoorloos, al-Qaeda heeft er trainingskampen en rebellen voeren een bloedige strijd met de regering.

Hillen zei vorig jaar dat Nederlanders niet betrokken zijn geweest bij vuurgevechten, maar hij zegt ook niet dat dat uitgesloten is. Bovendien verstrekte Hillen de Kamer onjuiste informatie. In antwoord op SP-vragen na een publicatie in het AD, stelde hij dat de Nederlanders alleen op afgeschermde militaire terreinen trainen. Dat blijkt niet het geval, zeggen Malinese en Nederlandse bronnen die bij Flintlock betrokken zijn.

Vergeleken met de Nederlandse bijdrage aan operation Flintlock lijkt de politietrainingsmissie in Kunduz kinderspel. Meer op het weblog van publicist en antropoloog Martijn de Koning. SP-Kamerlid Harry van Bommel: “De minister doet voorkomen alsof dit een oefening op de Veluwe is, op een terrein met een hek eromheen. Dat is niet zo. De militairen doen training on the job. Ze leiden mensen op die lokaal strijden tegen terrorisme, en gaan samen op pad. Je kunt vijandige elementen tegenkomen, of aangevallen worden.”