Spring naar de content

Bolkestein richt wederom pijlen op ‘zijn’ tovenaarsleerling

Frits Bolkestein neemt het Meindert Fennema niet in dank af dat hij hem framede als de leraar van Geert Willders. En toch denken we altijd even terug aan De Tovenaarsleerling wanneer Bolkestein uitspraken over de PVV-leider doet. Vandaag vaart Bolkestein in NRC Handelsblad uit tegen zijn – vooruit dan maar – oud-medewerker. Hij vindt het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen een ‘belachelijk idee’. Wilders moet zich ‘schamen’ volgens de oud-VVD voorman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Afgezien van de kritiek op Wilders zegt Bolkestein iets interessants in het interview dat vanmiddag verschijnt. “Het grote voordeel van de interne markt is dat het welvaartsverhogend werkt. Ik ben niet bekend met een discussie dat het nadelen zou hebben, maar misschien is die discussie er.” Natuurlijk, hier spreekt de oud-Europees Commissaris voor de Interne Markt. Bolkestein maakte zich in die positie van 1999 tot 2004 hard voor een flexibele Europese arbeidsmarkt.

Maar zou de Oude Meester zich echt nooit bewust van kritiek zijn geweest, of op zijn minst bedenkingen hebben gehad over de gevolgen van de totstandkoming van ‘zijn’ dienstenrichtlijn? Terwijl Bolkestein de positieve kanten voor de ‘Poolse loodgieter’ benadrukte, zette zijn partijgenoot Gerrit Zalm vraagtekens bij de mogelijke toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Enfin, Bolkestein is dus weer eens boos op Wilders. Dat mag geen verrassing heten. In het najaar van 2010 haalde Bolkestein al fel uit naar Wilders, maar deed tegelijkertijd een opmerkelijke suggestie: misschien was het beter geweest als Wilders minister van Buitenlandse Zaken was geworden, zodat hij de volle verantwoordelijkheid van zijn eigen standpunt had moeten uitdragen. “Dan had hij gemerkt wat dat betekent.”