Spring naar de content

Als Wilders een filmpje had gemaakt vol met plamuurmessen gewapende Polen, was het land te klein geweest

De Europese Commissie heeft een promotiefilmpje laten maken die uitbreiding van de Europese Unie onder jongeren moet promoten. Hierin wordt een westerse vrouw aangevallen door Afrikaanse, Arabische en Aziatische strijders. Vervolgens vermenigvuldigt de vrouw zich en gaat in een kring om de boze mannen heen staan. Zo wordt het EU-logo gevormd en het spotje eindigt met de slogan ‘The more we are, the stronger we are‘.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

(Lees verder onder het filmpje.)
<iframe width=”470″ height=”330″ src=”http://www.youtube.com/embed/nBwzNxX7d4Q” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Het confronteren van mensen met een gezamenlijke vijand helpt bij het kweken van een band. Deze psychologische methode is door menig dictator beproefd, maar is bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel van corps-ontgroeningen, zoals bij de BNN-serie Feuten te zien is. 

Het EU-spotje is teruggetrokken vanwege het ‘discriminerende karakter’. Maar is een blanke vrouw die wordt aangevallen door een Aziatische man racistisch? Dat lijkt mij niet, maar dat neemt niet weg dat het filmpje verwerpelijk is.

Soms zijn de grenzen tussen reclame en propaganda moeilijk te trekken, maar hier is duidelijk geen sprake van reclame. Het filmpje is uit gemeenschapsgeld bekostigd en probeert door een vijand te creeren de (jonge) kijker ervan te overtuigen pal achter Europa te gaan staan. Stel dat Wilders zo’n filmpje over MOE-landers had gemaakt: In oranje shirtjes gehulde Nederlanders die om met plamuurmessen gewapende Polen staan. Naema Tahir zou betogen dat onfatsoenlijke politici van het Binnenhof geweerd zouden moeten worden.

Dat moeten we niet willen, maar ook dichter bij huis wordt gemeenschapsgeld gebruikt om politieke campagnes te voeren. Zo bleek Fatima Elatik vorig jaar in Amsterdam Oost nog een club te sponsoren die tegen het kabinet Rutte campagne voerde.

Laten we subsidies zoveel mogelijk voor politiek-neutrale doeleinden reserveren en laten we het creëren van een gemeenschappelijke vijand hooguit in de sport toepassen: misschien levert het ons weer eens een Europese titel op.