Spring naar de content

Een feest van dubbele namen

U wist het misschien niet, maar het Amsterdamse veilinghuis Christie’s, dat afgelopen week zijn veertigste verjaardag vierde, is een van de chicste instituten van Nederland. Jop Ubbens is de laatste twintig jaar de voorzitter van Christie’s, en op foto één overhandigt hij burgemeester Eberhard van der Laan het vriendenboek. Het personenregister ervan is een feest van de dubbele namen. De manager van het veilinghuis is Mevrouw Leila de Vos van Steenwijk, die vermoedelijk geparenteerd is aan de houder van de langste en deftigste naam van Nederland: Jan Arend Frederik Baron de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim. Kijk, met zo’n naam trek je als aspirant-kunstkoper de portefeuille net nog iets verder open. De specialist voor Moderne & Eigentijdse Kunst heet Jetske Homan van der Heide. Hoofd verkoop Meubelen & Decoratieve Kunsten is Christiaan van Rechteren Limpurg. Zelfs de snuiter die de foto’s voor de catalogus voor zijn rekening neemt heeft bij Christie’s een dubbele naam: Michiel Elsevier Stokmans. En dan vergaten we bijna de junior van Christie’s, Lambert van Tuyll van Serooskerken. Dat het duurste kunstwerk dat bij Christie’s werd verkocht er een was waarop de koningin stond afgebeeld, zal inmiddels geen verbazing meer wekken. De Andy Warhol in kwestie mocht weg voor iets meer dan vier ton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het spreekt vanzelf dat een dergelijke club moeiteloos de grootste collectioneurs (m/v) binnen zijn muren kan krijgen. Op foto twee staat dan ook de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes. Was de hele avond in gezelschap van Jan Six de tiende. De Amsterdamse familie Six bezit een van de grootste particuliere collecties Rembrandts ter wereld, mogelijk slechts geëvenaard door die van Britse koningin Elizabeth, Maar voorvader Jan Six (de eerste) is nog door Rembrandt persoonlijk op het doek gezet, iets waarvan de Windsortjes alleen maar kunnen dromen.

Ook de Brinkmannetjes op foto drie zijn verzamelaars. Elco tastte diep in de beurs toen het Chinese aardewerk van het scheepswrak The Nankin Cargo in 1986 bij Christie’s werd geveild, en dat terwijl zijn vrouw Janneke zoals bekend zelf toch ook zulke onbetaalbare serviesjes schildert. Die liggen hoog opgetast in de winkels van wijlen Jaap Blokker, en toeval of niet: weduwe Els blokker is dus ook al een even rijke als gewaardeerde klant van Christie’s.

De man op foto vijf had u al herkend: Frans Leidelmeijer, als specialist verbonden aan AVRO’s Tussen Kunst en Kitsch. Hij is de held van televisiekijkend Nederland, dat altijd nog een keer hoopt een originele Breitner of Koekkoek bij de vuilnis te vinden, in plaats van het ding gewoon aan te schaffen bij Christie’s, zoals het hoort.

Last but not least: Ursula en Jef Rademakers. Werden schatrijk van het eindeloos vertonen van blote televisiemeisjes in de tijd dat er te lande nog geen behoorlijke porno te koop was, en van de verkoop van het door Jef bedachte televisieformat Klasgenoten. Sindsdien hangt hun kasteeltje vol met waardevaste olieverfdoekjes uit de toko van Jop.