Spring naar de content

El Fassed: ‘Onderschat de woorden van Bill Gates niet’

Bill Gates deed gisteren een beroep op Mark Rutte om niet verder te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Arjan El Fassed (GroenLinks) wil volgende week duidelijkheid van Rutte:  gaat de premier zich wat aantrekken van de woorden van de ex-Microsoft baas?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Blijkt Nederland toch nog ergens gidsland in te zijn. Volgens Bill Gates speelt Nederland internationaal een leidende rol op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wanneer ons land afscheid neemt van die dominante positie zou het volgens de filantroop zomaar kunnen dat andere landen gaan volgen. Arjan El Fassed juicht de woorden van Gates toe.

Waarom vindt u die woorden van Gates zo belangrijk? Sinds wanneer maken voormalig softwareboeren de dienst uit?
“U moet de invloed van Gates niet onderschatten. Hij heeft sinds 1994 ruim 20 miljard dollar gestoken in ontwikkelingshulp. Hij is een speler van formaat, mag aanschuiven bij de G20. De internationale politiek luistert naar hem en dat is terecht.”

Gates waarschuwt voor een domino-effect. Als Nederland gaat korten volgen andere landen. Is dat eigenlijk wel zo?
“Het is niet zo dat we – een beeld dat de PVV probeert te creëren – een sloot geld overmaken naar Afrika en that’s it. De wijze waarop Nederland ontwikkelingssamenwerking doet is een manier van werken waar we terecht – Gates benadrukt dat ook – internationaal waardering voor krijgen. Ik ben benieuwd wat de premier daarvan denkt. We staan er tenslotte niet al te best op de laatste tijd in de internationale politieke arena.”

Ik weet nu al wat Rutte volgende week tegen u gaat zeggen: wacht maar tot na het Catshuis-beraad.
“De premier kan deze oproep niet negeren. Daar komt bij dat de Tweede Kamer, mét instemming van het CDA, vorig jaar een motie heeft aangenomen waarin we vasthouden aan de 0,7 procentnorm voor ontwikkelingssamenwerking. Ik neem aan dat hij die afspraak nakomt.”

Toch zal alles en iedereen moeten inleveren. Het is crisis, meneer El Fassed!
“Dat is waar. Daarom hebben we voor de steun aan de allerarmsten in de wereld het over een minipercentage van ons bruto nationaal product. Gaat het economisch minder dan wordt automatisch bezuinigd. Er is al een miljard af. Maar het merendeel van de rest van het budget is al vastgelegd in contracten. In de zin van dat daar afspraken over zijn gemaakt met de Wereldbank en de Verenigde Naties. Het gaat een enorme juridische toestand worden die contracten terug te draaien.”