Spring naar de content

Geen grap: PvdA wil opheldering over sms van RVD

MET UPDATE – Constateerden we gisteren al dat het Catshuis-beraad steeds meer een vorm van Kremlin-watchen wordt, inmiddels zijn we in de fase van het ‘laten-we-de-sms-van-de-RVD-duiden’ beland. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil opheldering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Iets over enen stelde de Rijksvoorlichtingsdienst het parlementaire journaille per sms op de hoogte van het feit dat de onderhandelingen worden onderbroken. Reden: een ‘moeilijke fase’. Zou er in eerste instantie tot 18.00 uur vanavond worden doorvergaderd, nu wordt het beraad morgenochtend om 10 uur hervat.

“Hoe zit dat?” moet Diederik Samsom hebben gedacht. Bij de aanvang van de vergadering vanmiddag stelde hij opheldering te willen hebben van de premier over de RVD-sms. U begrijpt, het begint een beetje triest te worden met de oppositie. Het naar de Kamer roepen van de premier over een kleinigheid als een sms getuigt bepaaldelijk niet van krachtig oppositievoeren.

Want het antwoord van de premier kunnen we inmiddels wel dromen: “Ik zeg niets over de voortgang van de onderhandelingen.” Eventueel aangevuld met een frase over een kip die rustig dient te broeden. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold was iets zinniger dan Samsom: hij maakt zich zorgen over het ‘tijdspad’ van de onderhandelingen. En terecht. Brussel verlangt dat Nederland uiterlijk 30 april met haar bezuinigingsvoorstellen komt, premier Rutte wilde daar gisteren niets over zeggen. Gek genoeg zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) sowieso met een pakket naar Brussel te zullen afreizen.

Wat rest is het duiden van een enkel sms’je. En drie woorden van de premier: “Tot morgen, hè.”

Update 15:05 – “Volgens Haagse bronnen wilde PVV-leider Wilders breken en een eind maken aan de onderhandelingen. Maar de anderen zouden hem hebben gevraagd er nog een nachtje over te slapen,” meldt de NOS zojuist.