Spring naar de content

Hero Brinkman informant? ‘Zou me niet verbazen’

Hero Brinkman is dan wel teruggetreden uit de PVV-fractie, de geruchten dat hij als informant zou werken, blijven doorgaan. In de boeken van schrijver Tomas Ross komen regelmatig samenzweringen aan de orde. “Zonder mogelijk motief blijft het speculeren.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat denkt u meneer Ross? Is Heo Brinkman informant?
“Het zou me niet verbazen. Brinkman is een losgeslagen projectiel. Hij was een goed politieman, maar hij is een slechte politicus. Ik denk dat hij tot alles in staat is. Maar ik zou niet weten wat voor motief hij hiervoor zou hebben. Zonder motief blijft het speculeren.”

Hoe zit het dan met het lekken van documenten over de Westerschelde, waar hij begin vorig jaar van werd beschuldigd ?
“De partijpolitieke belangen van de PVV zouden hierbij een rol kunnen hebben gespeeld. Hij had misschien Balkenende in diskrediet willen brengen. Maar het zou naïef zijn geweest van Brinkman om zo te handelen.”

Waarom?
“Zoiets komt altijd naar buiten en dan slaat het terug op je partij. Ik zie de winst niet.”

Voor de Rijksrecherche zou Brinkman wel een interessante informant zijn…
“Door zijn geschiedenis als agent heeft hij inderdaad mooie contacten. De Rijksrecherche heeft via hem een link met het kabinet. Maar ook van de Rijksrecherche zou ik niet weten wat de motieven kunnen zijn.”

Ook niet bij kwestie met de documenten over de Westerschelde?
“Het kan zijn dat de top van bepaalde afdelingen zich in het nauw voelden gedreven en op zoek waren naar een breekpunt. De politietop bijvoorbeeld is al tien jaar ontevreden vanwege alle bezuinigingen. Maar het zou een stomme manier zijn om je zin te krijgen, vanwege het boemerang-effect. Nogmaals: zoiets komt altijd naar buiten.”