Spring naar de content

Maak je niet druk als je lief met drank op vreemdgaat

“Hij verandert in een ander mens en kent geen grenzen meer. Op geen enkel gebied.” Aan het woord is Raoul van der Heijden, het gekwetste ex-vriendje van vreemdganger Gordon, vandaag op nu.nl. Zodra er alcohol in het spel is, verandert de blitse volkszanger in een seksmachine. Daar is het vriendje achtergekomen, en nu is hun verkering uit. Maar is het eigenlijk wel zo erg als iemand met drank op vreemdgaat?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Meestal begint het zo na tienen. Er is al vanaf vroeg geborreld, niet gegeten, de omgeving wordt wat wazig en iedereen – zelfs de allervervelendste kennis – is lief. Soms gebeurt het dan dat iemand die eigenlijk al verkering heeft, zoent met iemand anders die ook reeds aan een ander trouw beloofde. Erg? Welnee.

Hoewel we allemaal bij hoog en laag volhouden dat we het níet vinden kunnen en nóóit zouden doen, gebeurt het natuurlijk om de haverklap. Als ik mijn eigen kennissenkring erop nasla, tel ik zo tien voorbeelden van drankgerelateerde ‘incidenten’. Hoe komt dat dan toch?

Een verklaring vinden we in de KIJK van deze maand. Daar valt te lezen hoe de vreemdgang in het dierenrijk tot stand komt. Die is puur strategisch. Vrij vertaald komt het hierop neer: hoe beter de seksuele activiteiten verdeeld zijn, hoe meer kans op nageslacht een mannetje heeft. En voor de vrouwtjes: als er betere kwaliteit langs komt, verleg je je interesse. Zo verhoog je de overlevingskansen van je jongen.

Nu zijn wij natuurlijk geen dieren. Wij zijn rationele wezens en overzien de gevolgen van onze acties, en daarom zit er een rem op ons vreemdgaan. Wij maken een afweging tussen wat we belangrijker vinden: een langdurig, niet getroubleerd samenzijn met de een, of kortstondig plezier met een ander. Drank maakt echter dat je grenzen vervagen, en zodoende is het paren met een ander voor een beneveld persoon acceptabel(er). Hij of zij gaat eigenlijk gewoon terug naar zijn oerinstinct. 

Aldus geredeneerd (en dan laten we eventuele verbroken beloftes even buiten beschouwing) hoef je je als bedonderde partner eigenlijk pas zorgen te maken als je lief in nuchtere toestand met een ander zoent. Dan is er pas écht wat mis.

Of dit ook voor Gordon geldt, is trouwens maar de vraag. De kans dat vreemdgaan bij hem tot meer nageslacht leidt, is tamelijk klein. Sorry dus Raoul, jouw zorgen zijn waarschijnlijk wél terecht.

Onderwerpen