Spring naar de content

Wilders niet helemaal eerlijk over overval in zijn nieuwe boek

MET UPDATE – In Geert Wilders’ nieuwe boek Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me is de schrijver niet helemaal eerlijk over een overval die hem begin jaren negentig in Utrecht is overkomen. HP/De Tijd had inzage in het boek dat op dinsdag 1 mei uitkomt in New York. Wilders suggereert dat hij is overvallen in de beruchte wijk Kanaleneiland. Maar de overval vond juist in één van de netste wijken van Utrecht plaats, kilometers verderop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

In het hoofdstuk Conquest beschrijft Wilders hoe hij werd overvallen door ‘three Arab youth‘. Er werd gas in zijn ogen gespoten, hij werd geslagen, beroofd en op straat achtergelaten. Drie meisjes brachten Wilders – die niets meer kon zien – naar het huis van een vriend van hem die een ambulance belde. Vervolgens werd Wilders behandeld in het ziekenhuis. Daarna beschrijft Wilders waarom hij ondanks de overval in Kanaleneiland bleef wonen. “The harder people make it for me, the more I persist. That’s how I survived in Kanaleneiland for twenty years.”

Het verhaal van de overval is wel degelijk gebeurd. Maar deze vond niet plaats in Kanaleneiland. Wilders werd overvallen in de Hugo de Grootstraat, in een nette buurt nabij het Spoorwegmuseum achter de statige Maliebaan. Kilometers verwijderd van Kanaleneiland.

Dat valt namelijk te lezen in het boek Tovenaarsleerling van Meindert Fennema. Fennema interviewde de vriend van Wilders waar de meisjes hem heenbrachten. Wilders werd in 1994 kandidaat voor de Utrechtse gemeenteraad namens de VVD. Op de avond van de kandidaatsstelling haalde Wilders zijn vriend Albert van den Bosch op om samen naar het stadhuis te gaan. Bosch woonde in de Utrechtse Hugo de Grootstraat. Het was in die straat dat Wilders beroofd werd. Of dat door drie Arab youths gebeurde [[popup file=”2012-04/fennema.jpg” description=”vermeldt het verhaal echter niet” align=”inline” ]].

De passages uit Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me vindt u [[popup file=”2012-04/conquest1.jpg” description=”hier” align=”inline” ]] en[[popup file=”2012-04/conquest2.jpg” description=” hier” align=”inline” ]]

Update 21 april – Paul Wilders – de broer van – meldt zich op Twitter. Geert Wilders vertelde hem destijds dat hij niet heeft gezien door wie hij werd overvallen, ‘origine daders onbekend,’ aldus zijn broer. Een bevriende visboer had de gestolen spullen overigens teruggevonden.

Onderwerpen