Spring naar de content

Catshuisberaad geklapt

MET UPDATES –  Het Catshuisberaad is geklapt en daarmee is het gedoogvehikel ten einde; na zeven weken onderhandelen besluit Geert Wilders rond half drie de bijeenkomst van zaterdag te verlaten. Wilders kan de koopkrachteffecten niet accepteren. Verkiezingen lijken onvermijdelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Premier Rutte en vice-premier Verhagen gaven om 16.15 uur een verklaring voor het Catshuis. Vlak daarna gaf Wilders in de Tweede Kamer een persconferentie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Diederik Samsom stuurde bij de vorige Catshuis-crisis al aan op nieuwe verkiezingen. Hij ziet zich gebonden aan zijn congres, dat op deze verkiezingen staat. Alexander Pechtold denkt daar anders over. De D66-fractievoorzitter wil éérst de bezuinigingen van 16 miljard euro achter de rug hebben. Dan moet de Tweede Kamer het zelf maar oplossen, is de gedachtengang van Pechtold. Hij weet zich daarin gesteund door de ChristenUnie.

Dat zou het zieltogende GroenLinks ook goed uitkomen. De partij doet het niet goed in de peilingen en een eventuele adempauze zou ideaal zijn om een nieuwe lijsttrekker te zoeken: de naam van Kathalijne Buitenweg zingt rond binnen de partij. Ook het CDA zit voorlopig niet te wachten op verkiezingen.

Emile Roemer houdt het hoofd vooralsnog koel. Hij wil eerst weten wat er nou eigenlijk ter tafel ligt.

Update 16.25 – Premier Rutte legt de zwarte piet bij Geert Wilders: “Het ontbrak de PVV aan politieke wil, daarom staan we hier met lege handen.” Volgens Maxime Verhagen heeft Wilders ‘16 miljoen mensen laten zitten’. Maandag komt de ministerraad bijeen. Het minderheidskabinet wil de bezuinigingsmaatregelen voorleggen aan de Tweede Kamer. Verkiezingen liggen volgens Rutte daarna ‘voor de hand’.

Update 16.45 – Wilders reageert in de Tweede Kamer. Hij weigert zich te conformeren aan de Europese eis voor een begrotingstekort van maximaal drie procent. “Wij willen niet gehoorzamen aan Brussel. We willen niet onze ouderen laten bloeden voor de dictaten uit Brussel.” Ook zegt hij dat de huidige plannen leiden tot een hogere werkloosheid. De breuk met de VVD en het CDA is ‘definitief’, aldus Wilders. “We zijn geen gedoogpartner meer.” Wat Wilders betreft is het nu tijd voor verkiezingen. “Ik kan mijn kiezer recht in de ogen kijken, ik heb mijn rug rechtgehouden.”