Spring naar de content

De economie van het campagnevoeren in de VS

Newt Gingrich heeft de handdoek in de ring gegooid, hij stapt uit de campagne voor het Amerikaanse presidentschap. Hij heeft – zo te zien als laatste – ingezien dat hij, of in elk geval zijn campagne, een dood paard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Zijn zakken, maar ook die van degenen die hem financieel steunden, zijn behoorlijk leeg geraakt. In het land van de onbegrensde mogelijkheden is er de Federal Election Commission die de campagne-financiering van alle kandidaten in de gaten houdt. Dat levert – zo liet Business Week kortgeleden zien – een ontluisterend beeld op. Want volgens de boeken van de FEC ben je een kandidaat zolang de rekeningen van de campagne-financering niet gesloten zijn. De laatste dollar aan schuld moet zijn afbetaald, de dollars die je overhield moeten zijn besteed of teruggegeven.

Op dit moment kent de FEC 38 kandidaten die in tijd soms 16 jaar teruggaan. De meesten doen allang niet meer mee in de race, maar hun financiële problemen wél.

De FEC vat de problematiek voor een succesvolle kandidaat als volgt samen: je moet in staat zijn om, from scratch, de organisatie op te bouwen om binnen een jaar tenminste honderd miljoen dollar binnen te harken en die organisatie na een jaar – of eerder zoals bij Gingrich – weer af te breken. Met honderd miljoen red je het hooguit om kandidaat van ofwel de Democraten ofwel de Republikeinen te worden. Wil je verder komen, dan loopt de teller, zo wordt dit jaar verwacht, direct en indirect misschien wel op tot een miljard dollar.

Het wordt interessant om te zien hoe lang Newt Gingrich bij de FEC mee zal gaan. Eind februari 2012 stond hij al 4,5 miljoen dollar in het rood, dat zal niet minder zijn geworden en is waarschijnlijk de reden waarom hij wel móet stoppen. Hij heeft ook nog twee vrouwen waarvan hij scheidde. Dat kost meestal wel wat. En zijn huidige en dus derde vrouw ziet er niet goedkoop uit. Overigens koos hij haar omdat zij, méér dan vrouw nummer twee, in het Witte Huis zou passen. Zij was echt president’s wife material, Newt was daar erg transparant over.

Een zakelijke afweging, voor beiden. Interessant wordt dus ook hoelang hij bij háár nog meegaat.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.