Spring naar de content

De mooie cijfers van Jan Kees de Jager

Vrijdag hoorde ik minister van Financiën Jan Kees de Jager. De woorden kwamen er met een enthousiasme uit. Dat is bij hem nooit het probleem.
Met de overtuiging van de middenstander die hij nog maar een paar jaar geleden was praat hij zijn klanten naar de mond. Ook als dat betekent dat hij vandaag het een en morgen het ander moet beweren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dit keer was zijn enthousiasme terug te voeren tot de lovende woorden die eurocommissaris Olli Rehn sprak over de in de volksmond Kunduz-akkoord geheten knieval van de gelegenheidscoalitie. Het mocht dan wel niet helemaal – of nog helemaal niet – ingevuld zijn met concrete maatregelen maar voor Rehn werd één ding duidelijk: die De Jager wil graag dicht bij de meester zitten en mooie cijfers halen. Daar kun je wat mee.

De Jager blijkt ook enorm populair te zijn onder de kiezers. Een volk krijgt de leiders die het verdient. Dus als u geen vragen stelt, dan zijn dit de gevolgen. Dan kunnen onzalige voorzetjes als ‘een tientje eigen bijdrage per recept voor medicijnen’ gewoon op tafel blijven. Heeft u enig idee hoeveel chronische patienten er in Nederland zijn en hoeveel ze dat gaat kosten?

Ook kun je gerust opperen dat werkgevers voortaan de eerste zes maanden van de WW-uitkering aan een ontslagen werknemer zelf moeten betalen. Heeft u enig idee in welke mate het MKB dé banenmotor van ons land is? En altijd is geweest? Daar begint het economisch herstel, maar ziet u de groeiende groep ZZP’ers echt de stap naar een echt bedrijf maken door nog iemand in vaste dienst nemen met zo’n risico?

Zo’n minister van Financiën die een wit voetje wil halen in Brussel, die kunnen we ons helemaal niet permitteren. Jan Kees spreekt zelf graag over het Lente-akkoord maar daar bestaat gelukkig weinig draagvlak voor. Want we weten allemaal dat een Lente niet gevolgd kan worden door een Siberische winter.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.