Spring naar de content

Wilt u ook nooit iets missen? Doe de FOMO-test!

Onlangs kwam de Fear Of Missing Out (fomo) negatief in het nieuws.De Nationale Academie voor Media en Maatschappij had een onderzoek gedaan onder jongeren en geconcludeerd dat FOMO flink heerste. Cijfers werden verkeerd geinterpreteerd en er werd een ouderwetse onderzoeksmethode gebruikt. Bovendien kwamen de cijfers de Academie goed uit, ze verkopen namelijk cursussen om er mee te leren omgaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Desondanks is het idee: de angst om iets te missen niet zo gek. Deze maand kunt u in de papieren HP/De Tijd lezen hoe sociale media en de applicaties op onze smartphone de aloude angst om iets te missen, voeden.

Hier alvast een geheel ONwetenschappelijke test om te zien of u daar ook last van heeft. Een test zoals u hem van vroeger kent: u moet er pen en papier bijpakken en de punten optellen. Anders zouden we uw fomo wel eens aan kunnen wakkeren. Haakt u nu al af? Dan krijgt u direct 100 punten. Ga naar het antwoordblok om te zien wat dat betekent.

De test:

Vraag 1: U las het artikel in HP/De Tijd, herkende u uzelf in de voorbeelden en kroop u direct achter uw computer/smartphone/tablet om de test te doen?

a) Ja, maar ik heb het artikel wel eerst uitgelezen. (1)

b) Ja, ik was halverwege en kon het niet laten om eerst even de test te doen. Als ik er straks aan denk, lees ik weer verder. (5)

c) Nee, ik lees niets meer op papier omdat ik daar het geduld niet voor heb. Ik ben dus direct aan deze test begonnen en als het me bevalt, koop ik het blad om het op een stapel te leggen met ‘nog te lezen artikelen’. (10)

Vraag 2: Hoeveel sociale netwerkprofielen heeft u?

a) Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter en Google-+. Ik volg op mijn smartphone waar ik ook ben wat mijn vrienden aan het doen zijn. (10)

b) Sociale netwerkprofielen? Ik ga wel eens biljarten met vrienden. Is dat ook een sociaal netwerk? (1)

c) Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter, maar ik kijk er nooit naar. (5)

Vraag 3: Heeft u uw smartphone zo ingesteld dat u voortdurend bericht krijgt als iemand op u reageert of uw naam ergens wordt vermeld?

a) Ja, hij trilt onafgebroken. Ik lees een of twee keer per dag alles bij en dan sluit ik het weer af. (5)

b) Ja, hij trilt onafgebroken en ik leg alles neer om te kijken wie wat te melden heeft. (10)

c) Nee, daar word ik gek van dus dat heb ik uitgezet. (1)

Vraag 4: Als ik mijn smartphone vergeet dan…

a) …word ik onrustig: wat als iemand me belt?! (5)

b) …Ben ik blij: fijn, zo’n dagje rust. (1)

c) …maak ik direct rechtsomkeert om hem op te halen. Zonder kom ik de dag niet door. (10)

Nu ik bij vraag 5 ben aangekomen moet ik eerlijk toegeven dat…

a) …ik het best een leuke test vind, kom maar op met vraag zes. (1)

b) …ik mijn mail tussendoor al twee keer gecheckt heb en ook nog op wat andere websites bezig ben. (10)

c) …ik al wel weet waar ik op uit ga komen en daardoor afhaak. (5)

Vraag 6: Ik kijk graag naar actualiteitenprogramma’s als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Als daar een boek, film, tv-programma, muziek of iets anders wordt aanbevolen, dan:

a) heb ik het gevoel dat ik dat allemaal moet kijken horen en lezen om te weten wat er speelt en daar word ik onrustig van (10)

b) koop ik het wel eens als het me interessant lijkt, meestal lees of kijk ik het ook. Soms verdwijnt het op een stapel met dingen die ik nog moet doen. (5)

c) Doe ik er niks mee. Die programma’s gaan toch alleen maar over de waan van de dag. Morgen weer een nieuwe waan. Het is onbegonnen werk om dat allemaal bij te willen houden. (1)

Vraag 7: Als ik denk aan wat ik allemaal nog moet doen dan…

a) …krijg ik daar zin in (1)

b) …voel ik lichte paniek: te weinig tijd! (10)

c) …word ik daar niet warm of koud van. Ik kan goed relativeren. (5)

 

ANTWOORDEN

Heeft u tussen de 10 en 40 punten?

Schijt!

Niets aan het handje hier: u heeft een enorme zelfcontrole en een flinke dosis schijt aan wat anderen van u verwachten. U trekt zich niets aan van wat hip en happening is. Scheelt u zeeen van tijd. Het enige is dat u daardoor nogal eens buiten de boot kan vallen op feesten en partijen. U kunt dan natuurlijk met opgeheven neus in een hoekje gaan zitten, maar geef eens eerlijk toe: ook u bent een kuddedier. Om een klein beetje bij de kudde te horen hoeft u alleen maar zo af en toe interesse te tonen in wat er speelt. Kom op, u kunt het. Bevalt het niet? Ga dan terug naar de schijthouding.

Heeft u tussen de 40 en 70 punten?

Oppassen geblazen.

U bent gevoelig voor wat anderen vinden, denken en leuk vinden. Maar u ziet ook de gevaren van het constant verversen van uw inbox, van het hysterisch twitteren en facebooken. U leest graag en u gaat ook graag op pad, maar er is geen man over boord als u eens iets mist. Het gaat dus vrij goed met u. Toch moet u oppassen. Met de steeds grotere rol die sociale media spelen, zouden ze u zomaar ongemerkt bij de lurven kunnen pakken. De verleiding is er immers altijd om nog even te kijken of er iets nieuws onder de zon is.

Heeft u tussen de 70 en 100 punten?

Fomo…

Ojee, u voelde het al aankomen. U hebt een grondige angst om iets te missen. U beseft heus wel dat de mens een kuddedier is en dat u het niet allemaal hóéft bij te houden, maar als u bij de koffie-automaat niet mee kunt praten, bent u toch bang dat anderen u dat aanrekenen. U volgt alle actualiteitenprogramma’s en u bent vergroeid met een smartphone. Loopt het de spuigaten uit en komt u haast niet meer aan slapen toe omdat u zich suf leest om de laatste bestsellers tot u te hebben genomen, of omdat u het land doorreist om de optredens van de nieuwste heetste bandjes en of de spraakmakendste toneelstukken te zien, of omdat u de tv-programma’s die u gemist heeft nog terug wil kijken? Pas dan op. Zo belangrijk is het allemaal niet. Probeer er eens bij stil te staan wat u het afgelopen jaar daadwerkelijk nodig hebt gehad om ‘erbij te horen’.