Spring naar de content

Topschutter voor de maffia

Africo, omsloten door groene akkers en blauwe zee. Even zwemmen en je bent in Afrika. De zon brandt er op de platte daken, de luiken blijven er altijd gesloten om de koelte binnen te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Op 26 april 2010 stapt Rocco Morabito in Africo in zijn auto om een bezoekje aan zijn zusje in Locri te brengen. Rocco neemt een risico, hij weet het. Hij wordt gezocht, zijn naam staat op alle opsporingslijsten. Maar toch: het blijft je zus.

Nog voor hij goed en wel op de snelweg is, wordt hij naar de kant gedwongen en gearresteerd. Het zwaard van Damocles valt met een klap op hem en zijn autootje. De volgende dag staat het nieuws over de aanhouding van Rocco Morabito in de Corriere della Sera als een terzijde in het bericht over de arrestatie van Giovanni Tegano, boss van de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia.

‘De Schutter’
Vanuit hier, vanuit dit vergeten dorpje aan de uiterste rand van het continent, verdeelt en beheerst de bende van opa Giuseppe Morabito decennialang de regio. Iedereen in Africo noemt hem ‘U Tiradrittu’, Calabrees dialect voor ‘De Schutter’.

De Schutter is een van de maffiosi met de beste banden in Noord-Italië, en bovendien de plaatsvervanger van Toto Riina tijdens diens jarenlange voortvluchtigheid. Na twaalf jaar op de loop te zijn geweest voor de politie, wordt De Schutter in 2004 dan toch gearresteerd. Zijn zoon, Rocco neemt een deel van zijn werkzaamheden over, tot ook hij dus in 2010 tegen de lamp loopt.

De familie Morabito was onthoofd, leek het. Tot enkele weken geleden.

Giuseppe
Giuseppe Sculli is de trots van de Morabito’s. Hij is de zoon van de dochter van De Schutter. Giuseppe voetbalt, en goed ook. Hij schopt het tot Italië-onder-21 en de selectie van Juventus. Als de politie in het najaar van 2001 een tijdje Giuseppes telefoon afluistert in de hoop wat informatie te krijgen over de verblijfplaats van zijn verdwenen grootvader, zijn ze verbijsterd. Ze horen Giuseppe aan zijn neefje uitleggen hoe hij namens zijn club Crotone (Serie B) de boel oplicht: “De voorzitter wilde alles voor zichzelf. Toen heb ik vóór rust een doelpunt gemaakt. In de pauze was iedereen woedend, ze zeiden zelfs dat ik geen man van eer was. Maar daarna hebben we alles wel eerlijk verdeeld.”

Giuseppe wordt voor acht maanden geschorst.

Als zijn contract bij Juventus in 2007 niet wordt verlengd, vertrekt hij naar Genoa, waar hij vier jaar speelt. In de zomer van 2011 verhuist Giuseppe Sculli naar Lazio Roma, om in de loop van dit seizoen op huurbasis terug te keren bij Genoa.

Een paar dagen geleden arresteren de carabinieri Stefano Mauri, Lazio’s aanvoerder, en Domenico Criscito, verdediger van Genoa, wordt diezelfde dag ondervraagd in het trainingskamp van de Italiaanse ploeg. Later zal Criscito uit de EK-selectie worden verwijderd.

In alle berichten over hen valt ook de naam van Giuseppe Sculli als bemiddelaar tussen de voetballers en Oost-Europese gokmaffiosi. Zes keer scoorde hij slechts dit seizoen, Giuseppe. Geen typische Schutter dus, net niet genoeg ook voor een plekje in de selectie van bondscoach Prandelli.

Gelukkig kan hij altijd nog in het familiebedrijf terecht.