Spring naar de content

Best retro, die ‘nieuwe’ linkse lijstverbinding

Hebben de drie linkse partijen een historische stap gezet met hun besluit om bij de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan te gaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

PvdA, SP en GroenLinks hebben dinsdag besloten dat ze voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september een lijstverbinding aangaan. Ze vergroten zo de kans om een of meerdere restzetels in de wacht te slepen.

Betreft het hier een unieke stap van de ‘linkse drie’? Nee, dat valt reuze mee. Want sinds lijstverbindingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw door een wijziging van de Kieswet mogelijk werden, was er ter linkerzijde al vaker sprake van ‘volksfront’-achtige samenwerkingsverbanden.

Zo bestond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1977 een lijstverbinding tussen de PvdA, de PPR en de PSP, die de PPR een derde Kamerzetel opleverde. Van lijstverbindingen met de communistische CPN moesten PvdA, PPR en PSP toen nog niets hebben. Dat veranderde echter in de jaren tachtig, hoewel de PvdA lijstverbindingen met de CPN wel altijd beperkte tot Provinciale Statenverkiezingen.

Speciaal voor de fijnproevers: dit zijn alle landelijke linkse lijstverbindingen sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 1977:

Lijstverbinding (1) Lijstverbinding (2)

1977

PvdA, PPR, PSP

1981

PvdA, PPR CPN, PSP

1982

CPN, PSP

1986

CPN, PSP, PPR

1989

1994

1998

2002

SP, GroenLinks

2003

SP, GroenLinks

2006

SP, GroenLinks

2010

PvdA, GroenLinks

2012

PvdA, SP, GroenLinks

 

Onderwerpen