Spring naar de content

Uitgevers, waar blijft onze e-literatuur?

Dat is handig voor op de camping in Frankrijk dit jaar: Max Pam publiceert (op 4 juli) op deze site een lijst van 45 Nederlandse boeken die je gelezen móet hebben. Een mooie manier om af te komen van dat knagende schuldgevoel over al die vaderlandse prachtwerken waar je nooit aan toe was gekomen. Die gaan we nu eindelijk lezen, van begin tot end.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marinus Kirchjunger

En het mooie nieuws is: we hoeven niet meer al die antiquariaten en boekhandels af te kleppen om de stapel vakantielectuur bij elkaar te krijgen. Welnee, we surfen met de smartphone naar, laat ons zeggen, de site van Libris of Bol.com, downloaden daar het e-book en lezen dat op onze e-reader want die hebben we dit voorjaar massaal ingeslagen. Het gemak dient de mens en dit wordt dus de zomer van de grote literaire inhaalslag.

Digitaal dromen
Nu is het digitaal mooi dromen natuurlijk, maar de werkelijkheid is altijd weerbarstiger. Daarom hebben we voor u enig voorwerk verricht. Nummer 1 op de lijst van Max Pam is De Donkere Kamer van Damocles van Willem Frederik Hermans. Veel gelezen weinig begrepen, maar we zijn bereid dit jaar een nieuwe poging te wagen. Waar kan ik dat e-book kopen?

Nou, nergens. Het bestaat blijkbaar niet. De site van de firma AKO probeert ons nog een Engelse vertaling aan te smeren, iets waar ik tegelijkertijd droevig en heel woedend van word. De parel van de Nederlandse literatuur, daarvoor moet u nog even naar het tweedehands circuit.

Nummer 2 op de lijst van Pam dan: De Avonden van Gerard Reve, verguisd, bewierookt, geprezen en vervloekt, zoals dat past bij een werk van zoveel allure. Zo bekend dat er zelfs al een stripverhaal van gemaakt is. Ik wil het graag digitaal bestellen. Mis…. Nergens op de sites van Bol.com, Libris of AKO te vinden. Gapend groot is de leegte op ons beeldscherm bij het zoeken naar de klassieker van Reve.

Consument in de kou
We wagen, eigenlijk tegen beter weten in, nog een laatste poging. Nescio, onze eigen Salinger, schrijver van dat meer dan honderd jaar oude maar onverwoestbaar springlevende boek Uitvreter/Titaantjes/Dichtertje. Heeft ook de lijst van Max Pam gehaald, lager dan ons zint, maar soit. U raadt het al, digitaal nergens te vinden. Ditmaal is het Bol.com, die ons een Engelse vertaling als e-book aanbiedt. Je kan bij digitale firma’s geen ruiten ingooien, maar Bol.com verdient zo’n straf wel voor deze schande.

Daar zit je dan op de Franse camping, met je tablet, je e-reader en je goede voornemens voor culturele verrijking. Volkomen bereid was je je onder te dompelen in je eigen literatuur maar de uitgevers in dit land zijn blijkbaar zover nog niet. Bevreesd als ze zijn voor roof van hun kostbare eversellers kiezen ze ervoor de consument in de kou te laten staan. Want die heeft nu wel massaal een e-reader gekocht, maar de echte schatten van de Nederlandse literatuur, daarvoor moet hij nog steeds papier inslaan.

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor boeken en e-books

————————

Volg HP/De Tijd ook op Twitter!