Spring naar de content

God snijdt in eigen vlees

Afgelopen week maakte Goldman Sachs teleurstellende kwartaalresultaten bekend. De koers van het aandeel stond de afgelopen tijd al flink onder druk, de markt verwachtte al minder goed nieuws. De bankiers, waarvan topman Lloyd Blankfein nog niet zo lang geleden stelde dat ze ‘het werk van God’ doen, zijn nu flink aan het reorganiseren geslagen. Bovenop al eerder aangekondigde saneringen worden er nog eens 3200 man op straat gezet. Da’s best flink voor een bank die erom bekend staat dat ze onder alle marktomstandigheden geld kan verdienen, heel veel geld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Aan het instorten van de hypotheekmarkt in de VS verdienden Blankfein c.s. zowel door verpakte hypotheken te verkopen als aan het speculeren op de bagger die in de pakketten zat. Ook hielpen ze destijds Griekenland om allerlei schulden en verplichtingen uit de boeken te houden zodat het land kon kwalificeren voor toetreding tot de Euro.

Bankiers van Goldman Sachs zijn inmiddels all over the place: zowel de Italiaanse premier Monti als de topman van de Europese Centrale Bank Draghi werkten er.

Je bent geschikt om bij Goldman Sachs te werken als je bereid bent je eigen moeder te verkopen, liefst twee keer.

En als je dat hebt gedaan – en er flink aan hebt verdiend, voor de bank – dan mag je partner worden. Een partner, het zijn er honderden wereldwijd, komt niet voor minder dan een paar miljoen per jaar uit zijn stoel.

Maar al naar aanleiding van de resultaten over 2011, die ook al te wensen overlieten, kreeg een aantal partners te horen dat ze mochten uitzien naar een andere baan. Want én minder winst én een gelijk aantal partners, terwijl je je talent ook elk jaar uitzicht moet bieden op een partnerschap, dat betekent dat die paar miljoen de man in gevaar komen. Dan lopen de besten doorgaans als eersten weg.

In Nederland gaan we de komende tijd nog veel van deze jongens horen, SNS Reaal – u weet wel: het probleemkind in ons eigen bankenland – heeft Goldman Sachs gevraagd ‘alle strategische opties’ te onderzoeken. Werken voor zo’n klein bankje is weliswaar kruimelwerk voor God maar de kans dat er flink aan verdiend kan worden is groot.

Of SNS er zelf ook beter van wordt, dat is niet de eerste vraag die je jezelf als Goldman Sachs stelt.