Spring naar de content

De hysterie-opwekker die nog wordt vergoed ook

De kraamverzorgster was ontsteld: zoiets had ze nog nooit gezien. Ook de verloskundige keek me verbouwereerd aan. ‘En dat hebben jullie van je verzekeringsmaatschappij gekrégen? Het moet niet gekker worden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

We waren een beetje in de war toen de UPS-meneer met een paarswitte doos voor de deur stond. Natuurlijk, we hadden wat babyspullen besteld, maar iets dat de naam ‘Nanny Care’ droeg, dat konden we ons niet meer herinneren. Omdat er een baby op de doos stond, en onze naam op de adressticker, namen we het pakketje toch maar aan. Een tijdje later begon het belletje te rinkelen.

Gratis
Als je in verwachting bent, kun je via je zorgverzekering een kraampakket aanvragen. Dit gebeurt een beetje in het begin van de zwangerschap (bij onze verzekeraar moest het voor de vijfde maand), waarschijnlijk zodat een en ander gepland kan worden met de kraamzorg. Dat kraampakket hadden we allang binnen, maar wat mij even ontschoten was, was wat de verzekeraar ons daarnaast had aangeboden en de UPS-bezorger nu dus kwam brengen.

Bij de aanvraag van het kraampakket konden we namelijk nog iets bestellen, geheel gratis. Een soort babyveilig slaapmatje. Alleen al de combinatie ‘baby’ en ‘veilig’ klonk mij als muziek in de aanstaande moeder-oren. Vluchtig las ik de beschrijving en vinkte, zoals een goede Hollander betaamt, direct ‘ja, graag’ aan, want gratis is gratis en ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is mijn motto. Net als: wegdoen kan altijd, de vrijmarkt is er goed voor.

Puppy
Maar in mijn voortvarendheid had ik dit keer iets heel engs aangevinkt, namelijk een baby breathe monitor. Een wit matje dat je onder het babymatras schuift, met daaraan bevestigd een elektrisch apparaatje in de vorm van een computermuis. Het Nanny Care-matje controleert continu de ademhaling en bewegingen van je baby. Als de ademhaling langer dan twintig seconden stopt of het ritme onder een ‘acceptabel’ niveau zakt, slaat de muis alarm.

Ik weet niet hoe het met uw baby zit, maar de mijne ademt behoorlijk onregelmatig. Soms hijgt hij als een puppy; dan weer slaakt hij langgerekte putdiepe zuchten of ademt hij zelfs even helemaal niet. De normaalste zaak van de wereld, begrijp ik. Maar dat weet zo’n matje natuurlijk niet, wat voor nogal wat loze alarmen kan zorgen, heb ik mij door een gebruiker laten vertellen. Baby hysterisch, ouders hysterisch. Controlfreakerigheid kan duidelijk te ver gaan.

Hysterie-opwekker
Maar goed, sommige verzekeringsmaatschappijen (hier vindt u welke) vergoeden zo’n hysterie-opwekker à raison de 129 euro dus graag. En aanstaande ouders bestellen zo’n ding ook graag; mijn collega beschreef eerder al hoe makkelijk zij zich hulpstukken laten aansmeren waardoor de baby veiliger zou slapen. En als de zorgverzekeraar het je standaard aanbiedt, dan zal het wel echt nodig zijn, nietwaar?

Zelf ben ik er op teruggekomen. De paarswitte doos staat nog ongeopend in de gang. Ik vind het eng om mijn kind dag en nacht te laten monitoren door een matje. Als nieuwbakken ouder ben je al alert genoeg, en als mijn kind even niet wil ademhalen dan zal dat wel ergens goed voor zijn.

Het wachten is nu dus op 30 april, of de eerste ouder die zich bij mij meldt. Die mag mijn baby breathe monitor komen ophalen. Gratis.

Onderwerpen