Spring naar de content

Draaikont: de twee gezichten van Uri Rosenthal

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) waarschuwt voor de PVV. Hij vreest dat Nederland internationaal in een isolement geraakt als de PVV ‘het voor het zeggen’ krijgt. Opmerkelijk, de afgelopen jaren zag Rosenthal geen problemen in de samenwerking met zijn voormalig gedoogpartner. Dat is trouwens niet helemaal waar. In 2009 dacht hij anders over de ‘radicaal-rechtse’ PVV. De draaikont spreekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

“Ik heb geen signalen gekregen dat dat zo zou zijn. Ik merk ook dat ook de werkgeversorganisaties geen geluiden van dien aard laten horen.”
Op de vraag of de gedoogconstructie met de PVV internationale handelsbelangen zou schaden. Telegraaf, zaterdag 20 november 2010.

“We zijn pro-actief in dit soort aangelegenheden. Wij leggen ontspannen en standvastig uit hoe de zaak in Nederland in elkaar zit. Als je dat helder uitlegt, dan is de reactie er een van geruststelling en duidelijkheid.”
Hoe Rosenthal de gedoogconstructie uitlegde in het buitenland. Elsevier, donderdag 9 december 2010.

“De ambtenaar had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk politiek oordeel op zijn persoonlijke Facebook pagina. Hij is hierop aangesproken en heeft de betreffende pagina inmiddels ‘ge-unliked’.”
Beantwoording Kamervragen over een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die op Facebook een anti-PVV pagina had ‘geliked’. Donderdag 9 februari 2012.

Minister Rosenthal heeft in debat met de Tweede Kamer nog eens benadrukt dat het PVV-meldpunt de relaties met de Midden- en Oost-Europese landen niet heeft veranderd. “De relaties met deze landen zijn zonder meer uitstekend en zullen alleen nog maar verder verbeteren’, aldus de minister. Dit zijn dezelfde conclusies die hij samen met de ambassades van tien Midden- en Oost-Europese landen enige tijd geleden getrokken heeft.”
Persbericht ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag 6 april 2012.

“Ik zie geen klippen. Nederland heeft er geen last van, want de relatie met Turkije is hecht.”
In de Tweede Kamer op dinsdag 17 april 2012 over PVV-kritiek op het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül.

2009: ‘PVV is radicaal rechts en biedt geen oplossingen’
Het liet zich wel aanzien dat Wilders sterk zou gaan scoren, zoals heel radicaal-rechts in Europa goed zou gaan scoren. (-) “Wilders benoemt wel de problemen, maar biedt geen hanteerbare oplossingen aan.” (-) De PVV komt in de problemen omdat ze aan de ene kant salonfähig wil zijn en aan de andere kant die boze mensen moet bedienen.”
Dan nog VVD-senator Uri Rosenthal in 2009 in het Katholiek Nieuwsblad. Een jaar later was hij informateur en poogde hij de PVV en de VVD samen te brengen. Kort daarna werd hij minister van Buitenlandse Zaken.