Spring naar de content

De K-factor gaat Buma redden

Zou het nog wat worden met Sybrand van Haersma Buma? Dinsdagavond zagen we de CDA-lijsttrekker in het Carré-debat weer van zijn matigste kant. Hij maakte flauwe grappen die ook nog eens op het verkeerde moment werden uitgesproken, zijn presentatie was vertrouwd-houterig, en inhoudelijk klonk het ook allemaal weinig overtuigend en wervend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Het trieste is dat Buma in eigen kring aan zijn lot lijkt te zijn overgelaten. Waar zijn in de media en de openbare debatten de andere prominenten, Henk Bleker met z’n grote mond, Maxime Verhagen, de verbale Houdini die zich overal uit weet te lullen? Waarom reikt de nog altijd in CDA-kringen gezaghebbende Jan-Peter Balkenende geen helpende hand, of notoire kritikasters als Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin, Lubbers voor mijn part?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jack de Vries, de man achter JPB, wordt al dan niet op eigen verzoek buiten de campagne gehouden, maar zijn inmening is in de laatste week dringend gewenst. Het campagneteam van onder andere Pieter Heerma en Bart van de Brink heeft te weinig in huis. Want hoe konden ze toelaten dat Buma in de NRC ging zeggen of althans liet doorschemeren, dat hij zich al neerlegt bij een nederlaag en dat de wederopbouw van het CDA wel enige jaren op zich zal wachten? En we hebben het hier al eens eerder opgemerkt, maar wie is verantwoordelijk voor de ‘rouwkaart’ die door moest gaan voor een uitnodiging bij de presentatie van Buma’s boekwerkje, Samen kunnen we meer, dat trouwens beter als titel had kunnen meekrijgen Hoe trap ik een open deur in?

Waar is Mona?
Tenslotte Mona Keijzer, het stuk van de partij, is amper uit de verf gekomen. Ze mocht Buma natuurlijk niet te veel voor de voeten lopen, maar zo onzichtbaar als zij zich heeft gehouden, zal toch ook niet de bedoeling zijn geweest. Overigens bleek Keijzer in een Volkskrant-interview bar weinig te melden te hebben.

Het prutswerk blijft niet zonder gevolgen. De peilingen vertonen al weken een neergaande lijn. Het kan haast niet anders dan dat het CDA woensdag een historische nederlaag gaat lijden en de partij in geen enkele formatie nog nodig zal zijn. Buma’s dagen als politieke leider zijn geteld. Er zullen vanaf 13 september onmiddellijk weer stemmen opgaan om de partij maar beter op te heffen of te splitsen tot een CDU/CSU-achtige constructie.

Masterplan
Tenzij achter al dit prutswerk een masterplan schuilgaat. Een geniaal masterplan, dat is bedoeld om Buma de grote kluns van Den Haag te laten uithangen, de boksbal op wie iedereen zich mag uitleven. Buma de outcast, de zielepiet. Gehoopt wordt op het effect dat de kiezers met de man te doen krijgen en als doekje voor al dat gepest en getreiter van die gemene Rutte en zijn maten hun stem aan hem geven.

Het is de zoete, stille wraak van het volk dat ten diepste niets moet hebben van al die mooie, vlotte praatjes en dito babbelaars. In de kluns, de sukkel herkent de man in de straat zich het meest en het liefste. Alleen bij hem koopt hij z’n tweedehandsje.

Van Agt en Balkenende hebben maximaal geprofiteerd van hun K-factor.

Voorgangers
Het is eerder vertoond in het CDA. De eerste lijsttrekker in 1980 was ene Dries van Agt, de stijve, stoethaspelende minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl, de anti-politicus die Joop den Uyl het bloed onder de nagels vandaan haalde, die een abortuskliniek wilde sluiten, die drie oorlogsmisdadigers vrijliet en daarmee de haat over zich afriep van alle mensen die de oorlog hadden meegemaakt.

Van recenter datum is voornoemde Jan-Peter Balkenende, aan het begin van zijn loopbaan beter bekend als Harry Potter, als de onnozele intellectueel die begon te blozen als George W. Bush hem een hand gaf. En citeren we, ter adstructie van de algehele treurigheid en onhandigheid die aan JPB kleefde, uit de in het boek Aan de Kiezer aangehaalde brief die hij schreef aan de klasgenootjes van zijn dochter Amelie: ‘Zullen we, beste klasgenootjes van Amelie, iets afspreken? Jullie doen extra je best op school en wij van de regering in Den Haag zullen er hard aan werken om ons mooie Nederland te laten slagen. En ik beloof jullie, dat ik mijn uiterste best zal doen voor jullie toekomst. Afgesproken? Tot ziens op of rond de school, Jan Pater Balkenende, vader van Amelie.’

Van Agt en Balkenende regeerden respectievelijk vijf en acht jaar in achtereenvolgende kabinetten.

Precies een week hebben ze nog, de dames en heren van het huidige CDA-campagneteam, en ons advies luidt: laat Sybrand nog wat meer vernederd worden. Voer hem aanstaande maandagavond nog een keer aan de bloeddorstige Johan Derksen en René van der Gijp en laat hem zeggen dat ‘de heer Van Gaal een uitmuntende trainer is, beter dan Cruijff of Van Basten’. Laat hem dinsdagavond nog een keer in De Wereld Draait Door gegangbangd worden door Jan Mulder, die jongen van Rottenberg, Nico Dijkshoorn of door een stel andere CDA-haters, en dan zal Nederland aan het einde van de volgende dag nog eens raar op kunnen kijken van de uitslag en krijgen wij misschien zelfs een premier Buma.