Spring naar de content

Kiezers vinden Samsom even premierwaardig als Rutte

Het zou de strijd worden tussen SP en VVD deze verkiezingen. Nederland zou kiezen voor premier Rutte of premier Roemer. Maar zo snel kan het gaan in de politieke werkelijkheid: de SP wordt, of is, inmiddels voorbijgestreefd door de PvdA, die aan een geweldige opmars bezig is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Hoe is dat mogelijk? Roemer probeerde de SP immers voor te sorteren voor regeringsdeelname en zichzelf als premierwaardig te presenteren. Uit onderzoek van HP/De Tijd en Kieskompas blijkt echter dat Roemer nooit als premierwaardige kandidaat werd gezien. Uit de rapportcijfers die respondenten geven aan de lijsttrekkers blijkt Samsom vooral te profiteren van zijn goede optredens in de grote debatten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Roemer nooit in beeld, Samsom schiet omhoog
Roemer heeft tot op heden nog nooit een voldoende gescoord waar het zijn geschiktheid als premier betreft. Mark Rutte, die zich in de debatten niet altijd als premier positioneerde, kan daarentegen op een stabiele, positieve beoordeling rekenen. Maar het opvallendste is toch wel de opmars van Diederik Samsom. Het is bekend dat de PvdA-leider het goed doet tijdens de debatten en dat is zeer goed terug te zien in zijn premierwaardigheids beoordeling. Na het Premiersdebat van RTL op 26 augustus en het debat bij Knevel en Van den Brink op 30 augustus schiet zijn geschiktheid als premier omhoog onder de kiezers.

Samsom kan Rutte voorbij
De komende dagen zal moeten blijken of Samsom een vergelijkbare sprong heeft weten te maken tijdens het Carrédebat, want daarmee zou hij Mark Rutte kunnen passeren als meest premierwaardige politicus. Met ook nog het NOS-slotdebat in aantocht is de kans groot dat Samsom deze verkiezingen de meest premierwaardige politicus zal zijn.