Spring naar de content

De legitimatiecontrole in Nederland is zo lek als een mandje

Bijna negen maanden ben ik met een ongeldig legitimatiebewijs door elke controle gekomen, van de Tweede Kamer tot in het stemhokje. Om een gevoel van veiligheid te creëren is er een continue behoefte om mensen altijd en overal maar te vragen om een legitimatiebewijs, maar als de controle faalt heeft dat natuurlijk geen enkele zin. Sterker, de schijnwerkelijkheid speelt iedereen die daar misbruik van wil maken in de hand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

De afgelopen driekwart jaar heb ik mij gelegitimeerd met een heus Lichtbildausweis. Dat is een kaartje dat je op een hackersconferentie kon maken voor maar vijftien euro. Heeft geen rechtsgeldigheid, lijkt ook niet op een geldig bewijs, maar ziet er wel stoer uit. Ik kwam er mee door elke controle.

Probleemloos de Tweede Kamer in
En dan blijkt het legitimeren in Nederland een fopzekerheid te zijn, want iedereen slikt het Lichtbildausweis als zoete koek. Zo kon ik er een aangetekende brief en een pakketje op naam mee ophalen en simkaarten afhalen bij T-Mobile en Vodafone. Van de zes pogingen gingen er vijf goed; de zesde keer wilde T-Mobile toch een tweede ding met mijn naam erop zien. Maar de Tweede Kamer, de AIVD, drie politiekorpsen, de Marechaussee bij een bezoek aan het Koninklijk Paleis, het Europees Parlement, diverse ministeries, de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en diverse bedrijven accepteerden het.

Pijnlijk was het kunnen stemmen met mijn Lichtbildausweis, terwijl Duitsland toch al eventjes niet meer regeert in Nederland. Treurig voor de staat van de veiligheid in Nederland ook dat de Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (NCTV) de neppe pas controleerde, maar de ongeldigheid niet ontdekte. Dat kwam pas afgelopen week toen met het ‘uit betrouwbare bron’ hoorde. Hierop volgde een heus ambtsbericht:

Beste sectorcoordinatoren

Uit vertrouwelijke bron ontvingen wij het volgende bericht:

Brenno de Winter (HP) is bezig met een reportage over controle van ID-bewijzen door (beveiligings)medewerkers. Hij doet, in het kader van dit onderzoek, pogingen om met zelfgemaakte legitimatiebewijzen (oa perskaarten) bij bedrijven en instellingen binnen te komen. Zie de link voor zijn foto. http://nl.wikipedia.org/wiki/Brenno_de_Winter 

 

Toch fijn dat de coördinator zo scherp is. Alleen jammer dat ze er eerst zelf ingetrapt zijn en zo’n vijf maanden later met dit bericht komen. Ook jammer dat ze het op de persoon spelen, want er zijn meer mensen in Nederland met een Lichtbildausweis die ook bij NCTV zijn binnengekomen. En niet het ‘symptoom’ (de journalist) is het probleem, maar het feit dat er in Nederland totaal niet fatsoenlijk wordt gecontroleerd.

En daar gaat het om. Er wordt een schijnzekerheid gecreëerd doordat bedrijven bij hoog en bij laag beweren dat ze een identiteit hebben geverifieerd, terwijl dat niet zo is. Ideaal om oplichting te plegen of iemand anders iets vervelends in de schoenen te schuiven.

Stoppen met fopbeveiliging
Misschien moeten we als volk ook kritischer zijn naar al die organisaties die zonder goede reden vragen om een identificatie van mensen. De fopzekerheid die dat tot gevolg heeft geeft criminelen in werkelijkheid vrij baan om met meer vertrouwen hun oplichting te plegen. Te pas en te onpas legitimeren voegt zo niets toe.

Natuurlijk, in een aantal gevallen zal legitimeren moeten, maar het zou logisch zijn dat alleen te doen als het écht iets toevoegt. En de organisaties díe dat van ons eisen hebben een verantwoordelijkheid dat dan ook zeer zorgvuldig te doen. Lukt dat niet kap er dan mee!

‘Goed’ nieuws voor Moerdijk
De onthulling van mijn onderzoek is in ieder geval goed nieuws voor het Havenbedrijf van Moerdijk dat in verhoogde staat van paraatheid was, mijn foto verspreidde en een heus Brenno-verbod heeft uitgevaardigd. Het is vooral te hopen dat er nu geen terroristen of criminelen komen om in dit gebied waar verschillende chemische bedrijven zitten ongein uit te halen. Want kennelijk kunnen ze ook daar geen goede controles uitvoeren en blijven ze -net als de rest van Nederland- hangen in symptoombestrijding. En daar wordt niemand veiliger van.