Spring naar de content

Ze drinken, roken, snuiven en neuken de nachten tegemoet

Als ik ‘s nachts niet kan slapen, kijk ik op Facebook. Nu kun je denken dat het dan saai is op Facebook omdat iedereen dan slaapt, maar dat is niet zo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Zelf zit ik in een redelijk serieus grotemensenleven, met een serieuze baan, relatie en kinderen en dacht ik gisteren toevallig na over een koophuis. De meeste van mijn vrienden hebben serieuze grotemensenlevens en zijn ’s nachts niet meer aan het Facebooken, maar een enkeling heeft nog niet zo’n leven en is wel ná middernacht op het netwerk te vinden.

Het is een groepje mensen dat ik leerde kennen in wildere tijden, toen ik zelf ’s nachts ook niet sliep. Het zijn mensen die ik zelden bij daglicht heb gezien maar heel regelmatig in de nachten gedurende perioden in mijn leven. Uitgaansvrienden, die je alleen in clubs en op festivals tegenkwam en -komt. Met sommige heb ik wel eens geflirt, of gedatet. Dat duurde nooit lang.

Vrouwenverslinders
Ze hielpen me aan plekken op gastenlijsten, gratis festivaltoegang en aan drank. Ze wisten altijd waar het feest was. Ze waren nooit te beroerd om mij of mijn vriendinnen mee op sleeptouw te nemen of complimentjes te geven. Het zijn het soort kennissen die nog nooit je kinderen hebben gezien, maar die je wel steevast tegenkomt als je op een verdwaalde dinsdagavond per ongeluk heel dronken in een kroeg zit.

Deze kennissen zijn zonder uitzondering mannen. Ze doen allemaal ‘iets creatiefs’ of ze zijn ‘een soort van kunstenaar’, ze zijn charmant en vriendelijk. Ze zijn vrouwenverslinders maar bang voor vaste relaties, ze zijn bijna zonder uitzondering knap om te zien en ijdel. Ze verdienen nauwelijks geld, denk ik, maar hechten ook niet zoveel waarde aan spullen of luxe. Met het aantal bedpartners dat ze hebben gehad maken ze dat weer goed. Het leven viert men in de donkere kieren van de nachten, is hun motto. Met verve drinken, roken, snuiven en neuken ze daarnaar.

Het type man dat nooit volwassen lijkt te worden komt Pauline ‘s nachts tegen op Facebook

Deze mannen hebben me altijd geïntrigeerd, ik kan niet ontkennen dat ik een zwak voor ze had. Ze waren vrij, althans, dat geloven ze zelf. Ze waren anders. Ze waren niét burgerlijk, niet standaard en nooit helemaal ‘te krijgen’. Ze hebben altijd een twee tot vijf knappe meisjes om zich heen krioelen. Misschien zijn ze zoals de hippies waren in mijn ouders’ tijd. Misschien zijn het ook gewoon de ‘slackers’ van nu, waarover Beatrijs Ritsema een mooi artikel schreef in HP/De Tijd. De kindmannen, degene die niet volwassen willen worden. Want, waarom zou je eigenlijk?

Je beste vriendin ‘kieren’
Vannacht kon ik niet slapen, en keek ik op Facebook. Er stond de volgende status update: “Raadsel: het kiert je beste vriendin en is straks jarig….”. De jongen in kwestie, die je vriendin ‘kiert’ (ermee naar bed gaat), is vandaag 33 geworden. Hij heeft inderdaad sommige van mijn (en wellicht ook van uw) vriendinnen ‘gekierd’. Ik vond het een opmerkelijke post. Zou ‘vriendinnen kieren’ het mooiste zijn wat hij heeft bereikt op zijn 33e?

De kindmannen tussen mijn Facebookvrienden worden, net als ik, steeds ouder. Bijna zonder uitzondering zijn het dertigers, een enkele nadert de veertig. Ik kom ze alleen nog tegen die enkele keer dat ik ook in de stad ben in het holst van de nacht, in één of ander café of op een opening. Vannacht vroeg ik me af waarvoor zij eigenlijk leven, krampachtig vasthoudend aan die schijnbaar eeuwig durende jeugd, en hoe lang ze dat kunnen volhouden. Steeds minder goed begrijp ik waarom ik een zwak voor voor ze had.
Waarschijnlijk betekent het vooral dat ik zelf steeds ouder en burgerlijker word.