Spring naar de content

HP/De Tijd 06, oktober 2012: Formeren volgens Eddy Terstall, D66, Van Thillo en Mona Keizer

PvdA en VVD proberen op dit moment een kabinet te formeren. Maar hoe komt een coalitie überhaupt tot stand? Filmmaker Eddy Terstall schreef op het verzoek van HP/De Tijd een alternatief scenario, mét Sybrand Buma. En in het oktobernummer van HP/De Tijd staat uiteraard nog heel veel meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Verwen uw hersenen en koop dit rijkelijk gevulde nieuwe nummer van HP/De Tijd of nog beter: neem een abonnement!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het grote HP/De Tijd-debat tussen PvdA-wetenschapper René Cuperus en de conservatieve denker Bart Jan Spruyt over de verkiezingsnederlaag van het populisme én die van het CDA. “Mensen lijken de verkiezingen te zien als een soort Idols.” Over Europa: “Europa is een monster van Frankenstein.”

Plus: Een analyse over D66. Opgericht als de partij die het politieke systeem zou opschudden, is D66 verworden tot een club voor gegoede eurofielen op leeftijd die lak hebben aan de ‘kroonjuwelen’ van hun partij. En dat nu hervormingen meer dan ooit nodig zijn.

Fabrikanten van homeopathische producten hebben het zwaar. Als zij niet kunnen bewijzen dat een middel echt werkt, mag de kwaal niet meer op de verpakking. Zijn bedrijf krijgt ‘een opdonder’, erkent Luc Knispel, directeur van ‘s lands grootste producent van homeopathische geneesmiddelen VSM. “Zo’n test is gewoon enorm ingewikkeld.”

Plus: een profiel van de bikkelharde Belg Christian Van Thillo, eigenaar van bijna al ‘onze’ kwaliteitskranten. Hoewel hij de papieren versie van Intermediair schrapte, houdt hij vooral van papier. De vraag is nu: zal hij er ook in slagen om digitaal geld te verdienen? “De ontwikkelingen gaan veel sneller dan Van Thillo lijkt te denken.”

Wetenschap: Steeds meer kunstenaars werken met levende organismen. Hoe ver mag je gaan bij het knutselen aan levende organismen?

Dat vrouwen niet van porno houden is een misvatting. Anders was het hitsige proza van Vijftig tinten grijs niet zo’n succes. Toch wringt er iets. Verslag van een zoektocht naar het vrouwelijke onbehagen. “Soms wil je stout zijn.”

Plus: Was koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog de Redder des Vaderlands en haar schoonzoon Bernhard een verzetsheld annex bevrijder? Dat waanidee is zorgvuldig geconstrueerd, blijkt uit nooit eerder gepubliceerd historisch onderzoek.

En ook: tips en trucs om luxe en toch betaalbaar door het luchtruim te suizen.

In Zelfportret: bestseller-auteur Peter Buwalda. “Ik laat me vaak in de luren leggen door schoonheid.”

Van zijn hoofd moet hij het niet direct hebben. Maar verder klopt alles bij Daniel Craig. Gesprek met de acteur die ‘s werelds beroemdste geheim agent revitaliseerde. “Ik zit elke dag in de sportschool. Ik haat het, maar het moet.”

Exclusief: een kort verhaal van Franca Treur.

Plus: vijf schilders en fotografen over het unieke Hollandse licht. “Ik heb een hekel aan onbewolkte luchten.”

En ook: de eerste single van Doe Maar’s Ernst Jansz.

Jojanneke proost met Mona Keijzer. De CDA-coryfee: “Ik hou van interviews, radio en tv. Een politicus die zegt aandacht niet leuk te vinden, liegt of zit op de verkeerde plek.”

Culinair: de duurste wijn ter wereld.

Autotest: de Audi A6 Hybrid.