Spring naar de content

Vier gratis (maar urgente) aanbevelingen voor Diederik Samsom

De jongens zijn mannen geworden. Mark Rutte en Diederik Samsom lieten gisteren tijdens het debat met de rest van het veld duidelijk zien dat ze de E’tjes ontstegen zijn en nu met de grote jongens meevoetballen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Hoe de oppositie zich al dan niet geloofwaardig gedroeg kunt u hier lezen. Het lijkt mij nu noodzakelijk enkele wenken voor de PvdA-leider op een rijtje te zetten. Want voordat je het weet gaat het alsnog fout met het goede humeur bij de socialisten. En het is gratis, dames en heren, dus profiteer ervan.

Al binnen enkele dagen namelijk wordt duidelijk dat de eigen linkse achterban zich bekocht dreigt te voelen. De column van Sheila Sitalsing woensdagochtend in de Volkskrant laat zien dat Samsom op een imagoprobleem afstevent. Het gaat niet lang meer duren of ‘hij heeft de verkiezingen gewonnen, maar de onderhandelingen verloren’. Alle leuke dingen voor de mensen die hij in het deelakkoord met Rutte wist vast te leggen, vallen in het niet bij de knieval voor de VVD om zich aan de 3-procentsnorm te houden die Europa verlangt.

1. Zeer snel dus, en ik beveel aan voor het einde van deze week, moet een tweede deelakkoord worden gesloten waaruit Samsom als triomfator naar voren komt. Gebeurt dat niet, dan voorspel ik dat de druk uit de eigen geledingen zo groot wordt dat deze formatiepoging gaat stranden.

Ook werd duidelijk in het debat gisteren: Diederik Samsom hoort niet tussen de keffende oppositie achter de interruptiemicrofoon te staan. Juist het feit dat een monstercoalitie van VVD en PvdA een oppositie van uiterst links tot uiterst rechts tegenover zich heeft, maakt dat Samsom daar als PvdA-leider geen rol kan spelen.

Eerder al betoogde ik dat de VVD er alle baat bij zou hebben om Samsom het kabinet in te halen. Want de kans dat hij vanuit de Tweede Kamer het zelf gesmede kabinet te lijf gaat, is levensgroot. Frits Bolkestein bewees ten tijde van Paars 1 dat zo’n strategie een winnende kan zijn. Ik had daarover enig mailverkeer met VVD-prominent Ed Nijpels, die het niet alleen stellig met me eens was, maar voorspelde dat de liberalen zeker druk op Samsom zouden uitoefenen om de overstap te maken. “Als ik Rutte was,” zei hij, “zou ik Samsom per dwangbuis naar de Trêveszaal laten afvoeren.”

Gisteren was te zien dat niet alleen de VVD er profijt van zou hebben, maar ook de PvdA zelf. Het is populair gezegd ‘geen porem’ om als PvdA-leider te moeten staan tussen de kijvende volkstribunen van D66, GroenLinks, CDA en PVV. Als je als PvdA-leidsman kritiek hebt op het kabinetsbeleid val je weg tussen de rest. En alle steun die Samsom vanuit de Kamer aan het kabinet zal geven wordt als schoothondjesgedrag weggezet.

Ed Nijpels: “Als ik Rutte was, zou ik Samsom per dwangbuis naar de Trêveszaal laten afvoeren”

2. Samsom moet dus onverwijld laten weten dat hij, als dit kabinet daadwerkelijk tot stand komt, er toch als vice-premier zitting in gaat nemen. Ed Nijpels schreef in eerder genoemde mailwisseling met mij dat ‘het vice-premierschap in Nederland een van de meest beklagenswaardige functies is.’ Dat onderschrijf ik. Wouter Bos heeft in die functie onder Balkenende bepaald geen stemmen gewonnen. Maar laten we dan stellen dat het aan Diederik Samsom is om, (de volgende aanbeveling):

3. Het vice-premierschap in Nederland een nieuwe invulling te geven. Gewoonlijk laten vice-premiers in Nederland zich opbergen in de betonkolos van Financiën, moeten ze voor overleg deemoedig aanbellen bij het Torentje van de premier en krijgen ze telkens weer die foto in de krant die hun ondergeschiktheid markeert.

Maar als nu in Den Haag nieuwe politiek bedreven wordt, mogen daar ook nieuwe symbolen bij. Een daarvan wordt dat Samsom van Rutte eist dat hij als vice-premier ook op het ministerie van Algemene Zaken een kantoor krijgt. Bijvoorbeeld het oude van Joop den Uyl, dat zelfs groter is dan het torentje van de premier. Daarna is het nog maar een peulenschil voor gewiekste PvdA-voorlichters om bij tijd en wijle te laten lekken dat ‘Diederik Mark weer eens naar zijn kantoor heeft geroepen’.

En wat daar heel erg bij zou helpen, mijn laatste aanbeveling:

4. Diederik Samsom moet als de wiedeweerga naar een kleermaker. Het zwarte pak dat hij gisteren in de Kamer droeg kon echt niet. Waar hij er dit jaar in enkele maanden in slaagde om de metamorfose van actievoerder naar sexy politicus te maken, dreigt hij binnen enkele dagen een vroeg oud mannetje te worden. Misschien is corduroy iets. Om de roerige linkse achterban nog wat meer te plezieren…