Spring naar de content

‘Radiostilte’, een klein formatie-woordenboek

U denkt dat u verveeld bent door de formatie? Stel u voor dat u fotograaf of zelfs verslaggever bent en u staat al dagen in een herfststorm voor de deur van het Haagse Plein. Telkens weer komen Diederik Samsom en Mark Rutte zwierig als jonge prinsen aangelopen om vervolgens enkele lege quotes over uw hoofd uit te strooien, die u dan geacht wordt als betekenisvol aan het land door te geven. Heb meelij. Die jongens en meisjes worden ‘s nachts ‘radiostilte’-schreeuwend wakker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Maar speciaal voor u, en hen, hebben we een kleine vertaalslag gemaakt van het vrolijke formatiegebrabbel aan de poort. En over wat nog komen gaat.

“We boeken vooruitgang.” Uit de mond van Samsom, Rutte, Bos en/of Kamp betekent zoveel als: “Dames en heren. We hebben niets te vertellen, want gisteravond kwamen we er niet uit, mede omdat Diederik zonodig de tweede helft van Ajax-Real Madrid moest zien. We zitten bovendien vast op het dossier Defensie en aan Sociale Zaken zijn we nog lang niet toe, maar zolang we elkaar de koppen niet in slaan, hoort u ons niet klagen.”

“We boeken grote vooruitgang.” Uit de mond van Henk Kamp: “Mark was gisteravond iets te laat omdat zijn moeder het eten niet op tijd klaar had. Diederik probeerde van de situatie gebruik te maken door extra subsidie voor de voedselbanken te vragen. Daar kwamen we dus niet uit. Maar we zien met genoegen dat de gezamenlijke oppositie er in de Kamer ook een potje van maakt. Dus wie maakt ons wat?

“Dames en heren, we hebben een tussenakkoord bereikt.” Door de trotse onderhandelaars: “Wij zien ook wel dat Nederland ongeduldig wordt. Hier is wat onbeduidend voer voor de media en het parlement. Bijt er lekker uw tanden op stuk. Het kan heel goed dat we op het eind alles weer veranderen. En wie weet komen we er helemaal niet uit.”

“Elk deelakkoord krijgt kritiek, maar neemt u van mij aan dat wij hier een aantal goede maatregelen nemen.” Uit Mark Ruttes mond, betekent: “Ik zie tot op dit moment op rechts geen enkele andere partner met wie ik in zee wil of kan. En praat me niet van het CDA…”

“Dit wordt een solide en sociaal akkoord.” Uit de mond van Diederik Samsom, heeft de connotatie: “Ik heb een ontzettende pesthekel aan holle bolle Roemer. Ik geef nog liever mijn rechterarm dan met hem aan tafel te moeten.”

“De sfeer is goed.” Uit alle monden tegelijk, moet u lezen als: “U kunt zelf ook wel bedenken dat af en toe het mes op tafel ligt. Jemig, drie weken geleden verketterden we elkaar nog. Maar de koffie is uitstekend. En met Mark kun je echt lachen.”

“We kwamen elkaar toevallig tegen.” Rutte en Samsom, tegenover de fotografen op het Plein, om de dag. Wat werkelijk gebeurt: de politiek assistent van Rutte belde even daarvoor met die van Samsom. “Het is weer tijd voor een leuk plaatje. Ik houd Mark hier vast tot 10.25 uur. Stipt. Laat jij Diederik om 10.23 aanlopen? Oja, jasje dasje. Geen overjas.”

Handdruk met glimlach voor de fotografen. Beiden tegelijk: ‘Jezus, wanneer houdt dit eens op?”

Handdruk met twee handen. Rutte: “Wat ben je toch een klein ventje.” Diederik Samsom: “Maar wel veel sterker, watje.”

En wat nog komen gaat, in de maand oktober:

“Nee, dames en heren. We vertrouwen elkaar nog steeds volledig.” Mark Rutte na vier weken met Samsom om de tafel te hebben gezeten. Betekent: hij heeft gisteravond een telefoontje met Geert Wilders gepleegd. Het heeft misschien toch zin om morgen een kopje koffie te drinken in Des Indes.

“Er is geen enkele reden te veronderstellen dat wij tweeen niet een sterk en sociaal akkoord kunnen sluiten. Nederland heeft dit nodig”, uit Diederik Samsoms mond: Godverdomme, morgen moet ik Emile bellen …