Spring naar de content

Lieve Femke deugt van geen kant

Veel mensen beschouwen voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema nog altijd als een integer politicus. Terwijl daar steeds minder redenen voor zijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Met Femke Halsema is altijd iets raars aan de hand geweest. Zo wordt ze door heel veel mensen – journalisten voorop – nog altijd gezien als een politcus waarbij GroenLinks heel veel baat heeft gehad. Hoe zou dat toch komen? In werkelijkheid leed GroenLinks met Femke Halsema aan het roer de ene verkiezingsnederlaag na de andere. Pas in 2010, bij haar laatste optreden als lijsttrekker, boekte Halsema voor het eerst winst. De elf Kamerzetels van haar voorganger Paul Rosenmöller (uit 1998) wist ze echter nimmer te evenaren, laat staan te overtreffen. Een ondernemer die zulke groeicijfers laat zien noemen we doorgaans een mislukking.

Integer?
Behalve als electoraal succesnummer heeft Halsema ook altijd bekend gestaan als op en top integer. En ook dat was niet terecht, zo weten we sinds dinsdagochtend. Want leest u maar mee wat parlementair verslaggever Paul Jansen schrijft in zijn wekelijkse Telegraaf-column. Dat Halsema vorige week Jolande Sap roemde voor haar ‘moedige’ en ‘eerlijke’ leiderschap, en haar vertrek ‘onverdiend’ noemde, was alleen maar voor de bühne, aldus Jansen. En dan komt het:

‘Achter de schermen sabelde diezelfde Halsema haar opvolgster evenwel al langer genadeloos neer. Na een uitzending van 1 voor de verkiezingen roddelde Halsema er ook tegenover deze krant driftig op los en typeerde ze Sap als een bazige ruziezoeker, als iemand die tegen beter weten in toch de Kunduz-missie had gesteund. “Dat kan ik op tv natuurlijk niet zeggen,” vond Halsema. Let wel: zij was het die Sap in die onmogelijke positie rond Kunduz had gebracht.’

Maxime Verhagen hield aan praktijken die maar half zo achterbaks waren de bijnaam ‘rat’ over. Hoe we Femke Halsema voortaan gaan noemen, mag u helemaal zelf bepalen.

Halsema en Verhagen: van hetzelfde laken een pak?

Bekijk hier de uitzending van Pauw en Witteman met Femke Halsema en Paul Jansen: