AkzoNobel heeft meer dan één probleem

Dr. Doom 18 okt 2012 Economie

Donderdagochtend maakte AkzoNobel zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. De beleggersmeute zal onaangenaam verrast zijn, in elk geval op het eerste gezicht. Er wordt een verlies gemaakt van 2,4 miljard.

Mij verrast een fors verlies helemaal niet. Zodra er bij een internationaal concern dat onder moeilijke marktomstandigheden opereert een nieuwe topman komt, kun je er donder op zeggen dat zo’n type alle activiteiten onder het vergrootglas legt. En bij het minste smetje een flink boekverlies opneemt – ook wel voorziening genaamd – omdat hij de erfenis van zijn voorganger zo snel mogelijk in beeld moet brengen. Doet hij dat niet, dan worden tegenvallers die er later toch uit voortvloeien hém aangerekend. Dat kun je niet hebben.

Op 2 januari 2008 was de overname door AkzoNobel van de Britse concurrent ICI een feit en daarmee kwam ook ICI’s dochteronderneming Decorative Paints in de boeken. Zoals de naam al suggereert moet juist Decorative Paints het hebben van de verfsoorten die in en om het huis worden gebruikt en in die zin kon de timing niet beroerder zijn: de Amerikaanse huizenmarkt stond op het punt van instorten en deed dat daarna ook.

AkzoNobel’s verlies van 2,4 miljard wordt dan ook voor 2,5 miljard veroorzaakt door een boekverlies dat nu wordt genomen op Decorative Paints.

Maar dan nog, zonder dat boekverlies zou het resultaat van het bedrijf ver achter zijn gebleven bij de 168 miljoen die de gemiddelde verwachting van analisten vormde.

Gisteren en vandaag wordt ook verder ingegaan op de gezondheidstoestand van de nieuwe topman Ton Büchner. Hij zit nu al een tijd ziek thuis, overspannen hoewel dat officieel ‘een ernstig geval van oververmoeidheid’ heet. Toen dat bekend werd klapte de koers van het aandeel flink in en dat werd nog méér toen hij niet op het aangekondigde moment hersteld aan het werk ging. Dat wordt nu eind van het jaar, gisteren bekend gemaakt, waarop het aandeel een stukje van het verlies weer goed maakte.

Ik denk dat de beleggers vandaag moeite zullen hebben de zojuist gepubliceerde cijfers goed te ‘lezen’. Dat Decorative Paints, dat ook in de verkoop zou staan, flink minder waard zou zijn, dat is niet de verrassing. Maar 2,5 miljard, dat is zelfs voor AkzoNobel een hoop geld, temeer omdat de Amerikaanse huizenmarkt voorzichtig weer begint aan te trekken.

Vaak zijn beleggers blij als de pijn duidelijk wordt, dat is in elk geval zekerheid. De koers zou zomaar kunnen stijgen. Maar de onderliggende resultaten lijken ook niet best. Dan moet het weer dalen. Ik denk dat die bewegingen op de beurs pas begin volgende week een beetje uit getrild zijn.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Reageer op artikel:
AkzoNobel heeft meer dan één probleem
Sluiten