Spring naar de content

VVD en PvdA: de radiostilte duurt zeker tot volgend voorjaar

VVD en PvdA hebben besloten de ‘radiostilte’ in politiek Den Haag te verlengen tot minimaal 14 april 2013. Dat hebben goede bronnen in Den Haag ons vandaag bevestigd. De Rabobank zou inmiddels, na het echec met haar wielerploeg, overwegen het team Bos-Kamp te sponsoren: “Ze zijn clean, ze rijden een stabiele koers. En ze hebben een enorm uithoudingsvermogen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet zullen dit voorjaar nog niet voorbij zijn, laat een insider weten. “Maar we gaan eerst eens kijken waar we dan staan. Er is niks mis met een beetje onderhandelen. Dat moet in alle rust gebeuren.”

De door beide partijen afgedwongen mediastilte blijkt goed te vallen onder politici. Een VVD-prominent: “Zeg nou zelf: het is in Nederland nog nooit zo rustig geweest.” En een socialist, dichtbij de onderhandelingen, die we aantreffen terwijl hij op zijn kamer een geheim pijpje smoort, vult aan: “En kijk eens hoe we het parlement hebben geappaisseerd. Hoort u nog iets van Geert Wilders?”

“Geert wie?” vraagt een collega die net om de hoek komt kijken. Waarop beide heren in schaterlachen uitbarsten…. haha.”

Maar ook het Nederlands bedrijfsleven heeft al bij monde van werkgeversvertegenwoordiger Bernard Wientjes laten weten dat ze geen enkele behoefte heeft om aan te dringen op spoed bij formateurs Kamp en Bos. “Laten we eerlijk zijn: het land is gebaat bij stabiliteit. En die is er nu. Waarom denkt u dat wij al die lobby-brieven sturen? Wij zijn uit op een zeer langdurig proces. We hebben nog stapels liggen, die gaan allemaal naar de formateurs. We geven ze nog voor maanden leesstof.”

Loek Hermans, de VVD’er die namens het Nederlands midden- en kleinbedrijf opereert, merkt op: “Kunt u zich herinneren dat na de val van Balkenende I een jaar lang onderhandeld werd over een nieuw kabinet? Het ging fantastisch met onze economie. In België is onlangs meer dan een jaar nodig geweest om een regering te vormen. Dat waren de beste maanden, daar. Nee, u hoort ons niet klagen. Ik zou zeggen: je moet een broedende kip niet storen en als het moet mag je ‘m ook smoren.”

Bij vakbond FNV had men nog niet eens door dat er onderhandeld werd over een nieuw kabinet, bleek ons. “Een nieuw kabinet? Zijn er verkiezingen geweest dan? Als we hier intern de boel op orde hebben zullen wij ons er ook eens mee gaan bemoeien. Waar dan ook mee. Maar kunt u nu oprotten, we hebben het druk genoeg.”

De stabiele koers van Bos en Kamp heeft bij een van Nederlands grootste werkgevers, de Rabobank, inmiddels zoveel goodwill gekweekt dat een sponsorovereenkomst met Bos-Kamp overwogen wordt, zei Rabo-voorzitter Bruggink vanmorgen direct na de persconferentie waarin hij had aangekondigd dat de bank stopt met wielersponsoring. “Zo’n team als Bos en Kamp vindt je nergens. Die jongens kunnen met z’n tweeën een waaier rijden waar geen eind aan komt. Mogelijk dat we Marianne Vos aan hen toevoegen, als we erin stappen. Maar nu u het vraagt: ja, wij kijken zeer serieus naar deze optie.”

De enige dissonant in dezen blijkt de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Ze heeft bij Kamervoorzitter Van Miltenburg aangedrongen op een gesprek. NVJ-secretaris Arthur Maandag: “Het gaat toch al niet zo goed met ons. Het ene na het andere medium valt om. Als de dames en heren blijven zwijgen worden wij brodeloos. Er moet wat gebeuren.”

Naar verluidt heeft Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque in arren moede ook een brief gestuurd naar formateurs Kamp en Bos. “Ik kan niet zeggen wat erin staat, anders had ik u die brief wel geschreven. Maar laat ik het zo zeggen: volgende maand zijn er weer HOI-oplage cijfers. Onze krant is nagenoeg leeg, tenminste, als u alle nieuws zou schrappen dat u gisteravond al op tv en internet had kunnen zien. We willen graag eigen nieuws maken in Den Haag, maar dan moeten ze ons daar wel wat vertellen. Stop de Radiostilte!”

Natuurlijk gingen wij vanochtend voor een reactie ook nog even bij de oppositie langs. Maar ze lag op een oor. “Hebt u het niet gehoord dan, er is radiostilte”, vertelde een secretaresse op de CDA-burelen. “En het reces moet ook doorgaan. Daar zitten we nu middenin. Dus wilt u ons alstublieft niet storen.”

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.