Spring naar de content

Wetenschappers willen helemaal geen Nobelprijs winnen

De Nobelprijzen zijn weer verdeeld voor dit jaar. En wie wil er niet winnen in de Champions League der wetenschap? Wie wil niet de ultieme waardering voor het grensverleggende onderzoek dat is verricht? Wat blijkt, menig Nobelprijswinnaar staat er niet om te springen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De Engelse krant The Guardian deed een rondvraag onder Nobelprijswinnaars, en die waren bepaald niet enthousiast. Het begint er al mee dat veel Nobelprijswinaars niet in Europa wonen. Dit betekent dat ze ergens midden in de nacht te horen krijgt of ze hebben gewonnen. Of dat niet erg genoeg is rinkelt de telefoon vervolgens eindeloos. Journalisten, die met vragen komen als ‘wat gaat er door je heen?’ en ‘Wat is in drie zinnen datgene waar je al twintig jaar onderzoek naar doet?’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor sommige winnaars is hun onderzoek ook niet meer dan gewoon hun dagelijkse werk. En waarom zou je daarvoor moeten worden beloond? Je wordt er maar onzeker van: “I was extremely nervous that the Swedes would realise their mistake and rescind the prize at the last minute”, laat Tim Hunt, Nobelprijswinnaar in 2001, optekenen.

Maar tot het eliteclubje van de Nobelprijswinnaars behoren, daar wil tot iedereen toe behoren? Daar heeft Martin Veltman, een Nederlandse natuurkundige die in 1999 de Nobelprijs voor de Natuurkunde won, zo zijn twijfels bij. Hij schaart zich achter de uitspraak van Enrico Fermi, ook een Nobelprijswinnaar, die zei: ‘Nobel prize winners have nothing in common, not even intelligence.’

Lees hier meer nadelen van het winnen van een Nobelprijs.